Standard and Poor's повиши кредитния рейтинг на БАКБ

855
Standard and Poor's повиши кредитния рейтинг на БАКБ

На 4 септември 2008 г. Standard & Poor’s обяви, че във връзка с придобиването на 49.99% от акциите на БАКБ от Allied Irish Banks, P.L.C. (AIB; A+/Positive/A-1) дългосрочният кредитен рейтинг на Българо-американска кредитна банка АД е повишен от ниво ВВ до ниво ВВ+.

Краткосрочният рейтинг е потвърден на ниво B. Перспективата е стабилна, според съобщение на сайта x3news.

На 25 февруари 2008 г. Standard & Poor’s постави рейтинга на Банката под наблюдение с позитивни изгледи (Credit Watch Positive), изразявайки виждането, че при успешно придобиване на акции от страна на Allied Irish Banks, P.L.C. окончателният рейтинг на банката би надвишил самостоятелния поради очакваното засилване на пазарните позиции и финансовата стабилност на БАКБ заради потенциалната подкрепа на акционер като Allied Irish Banks, P.L.C.

Standard & Poor's очаква в резултат на сделката пред БАКБ да се открият нови възможности за подобрена финансова гъвкавост, по-добро управление на риска и разширяване на бизнеса.

Нека припомним, че на 29 август, в изпълнение на договор от 21 февруари 2008 г., Българо-Американски Инвестиционен Фонд („БАИФ”) продаде 49.99% от акциите на Българо-Американска Кредитна Банка АД на Allied Irish Banks, p.l.c.

Сумата, която БАИФ получава за продажбата на пакета от акции чрез извънборсова (ОТС) сделка, е малко над 216 милиона евро, или 422.8 млн. лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg