Успех във всички начинания се паднало на Сергей Станишев като късмет в баницата на Коледа, съобщи самият премиер пред бТВ. Пожелах си България да се справи с предизвикателствата, защото това, което се случва в света се усеща вече и в България, посочи Станишев.

И България трябва да се чувства в добра кондиция и това не е само късмет, а се води политика, която не само да е успешна, но и, за да сме готови за по-тежки времена. Много стабилна е банковата система, имаме и голям резерв, коментира премиерът.

Според Станишев е много важно политиците да се предпазват да говорят за банките, защото с говорене може да се навреди, както преди време е имало такъв случай и българското правителство е застанало зад една българска банка, която по начало си е била в добро състояние, а е се е говорило невярно за състоянието й.

Българските банки са в добра кондиция имат добра ликвидност, не са засегнати от американската болест, която засегна и много европейски страни, категоричен е министър-председателят. България има изключителен резерв, който в момента е 28 млрд. лева.

В бурни времена това е много важно, това държи стабилен и Валутния борд и гаранцията за вложенията на хората. За да бъде успешна нашата политика срещу кризата трябва да има три условия: голям мащаб - всички мерки да са солидни за мащаба на българската икономика. Планирани са 5.6 млрд. лева за инвестиционни програми, посочи Станишев.

В продължение на 20 години вървеше тезата, че колкото по-малко има държава толкова по-добре. Сега е друго, уточни той. Големи пари са заделени за преквалификация, за заетост, защото това най-много интересува хората, да запазят работата си. Социалните средства са отделени за младите и възрастните. Второто условие е бързината, с която да се прилага всичко това.

Поръчал съм до 29 декември всяко министерство да представи своя инвестиционен план, за да могат тези пари да влязат бързо в икономиката, а не да стоят стенд бай, съобщи премиерът. Третото условие е устойчивост за прилагането на този план. Има и други ангажименти - да имаме гъвкавост, ако едно или друго предприятие има проблеми да намали работните места и държавата ще предприеме мерки във всички посоки.

Това са комплексни мерки - и за публичния и за частния сектор, за подпомагане на българския износ, за стабилност на банките и други, изброи Станишев. В тези трудни времена България успява да има растеж над 6%, каза още той. По повод на спрените пари по еврофондовете премиерът каза, че не сме били подготвени достатъчно за изготвянето на проекти. Станишев е категоричен, че думите „България е най-корумпираната страна" е едно лошо клише и трябва да работим много, за да я опровергаем и да покажем, че се учим.

Аз казах на председателя на ЕК Мануел Барозу, че очакваме и критика, но и обективност. Да влезеш в ЕС значи да завършиш висше образование, но след това започва реалният живот. Станишев каза за себе си, че е един от най-големите еврооптимисти и винаги е работил много за това. Най-трудното е да се обучим как да усвояваме европарите.

За оставки никога не е късно, но въпросът е доколко това е целесъобразно и може ли един нов министър за месеци да промени нещата, каза премиерът в отговор на въпрос дали ще има оставки на министри преди изборите.

Всеки един министър има моето доверие по дефиниция. Няма нищо общо доверието ми към министър Миков и подготовката на изборите, посочи Станишев по повод публикация в столичен седмичник. Миков започна една сериозна реформа в МВР и той е идвал много пъти за подкрепа в начинанието му.

Източник/БГНЕС, Снимка/БГНЕС