Привлечените депозити в българските банки са се увеличили с 32% на годишна база към март 2008 г., каза премиерът Сергей Станишев по време на парламентарния контрол.

Качеството на кредитните портфейли на банките продължава да е на добро ниво, като се е увеличил делът на редовно обслужваните кредити, посочи Станишев. По думите му банковата система остава стабилна, добре капитализирана и ликвидна, независимо от колебанията на международните пазари през последните няколко месеца.

Премиерът отбеляза, че банките се притежават от големи финансови институции, които нямат регистрирани загуби и това намалява риска от понижение на проходите в банковата система. Валутните резерви осигуряват високо покритие на паричната база (176%) и на паричното предлагане (56%). Тези резерви могат да покрият вноса на страната за следващите 6 месеца, заяви Станишев.

Той уточни, че 0.7% от всички банкови депозити са негарантирани, а за домакинствата този дял е 0.5%. Като положителна тенденция премиерът отбеляза по-голямото нарастване на вноса спрямо износа.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС