Европейският съюз се придвижва още една стъпка към общ банков съюз. По-късно днес Европейската комисия ще предложи даването на по-големи права на регулаторите за справяне с банки в лошо състояние. Така ще се постигне дълготрайна стабилност на финансовата система, а при евентуален фалит на банки дълговете им няма да се пемат от гражданите, съобщи БНТ.

Освен от проблемите на Гърция и реалната възможност тя да излезе от еврозоната, европейските финансисти все повече се притесняват и от състоянието на Испания.Закъсалата банка Банкиа получи спасение от държавата, но очевидно има нужда от по-централизиран начин за справяне с подобни положения. При представянето на икономическите препоръки за Европейския съюз председателят на Европейската комисия Жозе Барозу подчерта необходимостта от засилване на контрола:

"Възнамеряваме да разгледаме следващите стъпки, които са необходими за постигане на пълен икономически съюз, за да завършим нашия финансов съюз. Комисията ще подкрепи амбициозен подход. Сред мерките може да има банков съюз и интегрирано финансово наблюдение и единна схема за гарантиране на депозитите."

Ключов елемент в новата политика е ранната превенция. Според Ройтерс новото законодателство ще даде на надзорниците власт да откупуват дългове или да прехвърлят загубите върху собственици на акции на закъсала банка.

Така загубите няма да се разпределят между всички граждани. Страните ще бъдат инструктирани и да се подготвят за фалит на банки като събират ежегодна такса от банките, а събраните средства ще се използват в спешни ситуации за даване на заеми и гаранции.