Стъпка към банков съюз в ЕС

728
Стъпка към банков съюз в ЕС

Европейският съюз се придвижва още една стъпка към общ банков съюз. По-късно днес Европейската комисия ще предложи даването на по-големи права на регулаторите за справяне с банки в лошо състояние. Така ще се постигне дълготрайна стабилност на финансовата система, а при евентуален фалит на банки дълговете им няма да се пемат от гражданите, съобщи БНТ.

Освен от проблемите на Гърция и реалната възможност тя да излезе от еврозоната, европейските финансисти все повече се притесняват и от състоянието на Испания.Закъсалата банка Банкиа получи спасение от държавата, но очевидно има нужда от по-централизиран начин за справяне с подобни положения. При представянето на икономическите препоръки за Европейския съюз председателят на Европейската комисия Жозе Барозу подчерта необходимостта от засилване на контрола:

"Възнамеряваме да разгледаме следващите стъпки, които са необходими за постигане на пълен икономически съюз, за да завършим нашия финансов съюз. Комисията ще подкрепи амбициозен подход. Сред мерките може да има банков съюз и интегрирано финансово наблюдение и единна схема за гарантиране на депозитите."

Ключов елемент в новата политика е ранната превенция. Според Ройтерс новото законодателство ще даде на надзорниците власт да откупуват дългове или да прехвърлят загубите върху собственици на акции на закъсала банка.

Така загубите няма да се разпределят между всички граждани. Страните ще бъдат инструктирани и да се подготвят за фалит на банки като събират ежегодна такса от банките, а събраните средства ще се използват в спешни ситуации за даване на заеми и гаранции.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg