Стартира студентското кредитиране със 7% годишна лихва

1050
Стартира студентското кредитиране със 7% годишна лихва

От септември тази година стартира студентското кредитиране при годишен лихвен процент, който не може да надхвърля 7%, фиксиран за целия период на кредита. Това обяви министърът на образованието Сергей Игнатов.

Министърът, заедно с представителите на двете банки, които ще отпускат студентските кредити - Банка ДСК и Райфайзенбанк, представиха в МОМН условията за тазгодишната кампания. Кредитите ще бъдат отпускани със заплащане на таксите за обучение за издръжка, в случай на раждане или осиновяване на дете по време на обучението.

Гратисният период на кредита ще обхваща целия период на обучението или докторантурата до изтичане на една година от първата дата за провеждане на последния държавен изпит или защита на дипломна работа.

Изплащането му започва един месец след изтичане на гратисния период, като общият размер на кредита, включващ главница и дължимата лихва, се погасява на равни месечни вноски в срок от 10 години. Кредитополучателите могат да изплатят предсрочно задълженията си без да дължат допълнителни такси.

Кредитът ще се отпуска до 5 работни дни от подаване на документите, заяви Виолина Маринова, председател на Управителния съвет на ДСК. Държавата е отделила 40 милиона лева гаранция по програмата за студентското кредитиране за тази година и се очаква от услугата да се възползват около 20 хиляди студенти за учебната 2010/2011 година.

Министър Игнатов потвърди волята на министерството 5-годишните деца да бъдат включени във форми на задължително обучение. Той изрази надежда с министър Симеон Дянков да намерят средства още от следващата година на малките деца да бъде осигурена и безплатна храна.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Todorow
# 0
11:08 | 31 August 2010
hahahha smeshnici""""da si gledat rabotata i da go duhat!!!!!nie iskame 3%.... njama da wzimeme na takiwa lihwi... Bankite wzimat kreditni linii na 1-2% i lowqt balyci na po-7-8-15-20% e nema da stane......ami taksite!!!!...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg