От септември тази година стартира студентското кредитиране при годишен лихвен процент, който не може да надхвърля 7%, фиксиран за целия период на кредита. Това обяви министърът на образованието Сергей Игнатов.

Министърът, заедно с представителите на двете банки, които ще отпускат студентските кредити - Банка ДСК и Райфайзенбанк, представиха в МОМН условията за тазгодишната кампания. Кредитите ще бъдат отпускани със заплащане на таксите за обучение за издръжка, в случай на раждане или осиновяване на дете по време на обучението.

Гратисният период на кредита ще обхваща целия период на обучението или докторантурата до изтичане на една година от първата дата за провеждане на последния държавен изпит или защита на дипломна работа.

Изплащането му започва един месец след изтичане на гратисния период, като общият размер на кредита, включващ главница и дължимата лихва, се погасява на равни месечни вноски в срок от 10 години. Кредитополучателите могат да изплатят предсрочно задълженията си без да дължат допълнителни такси.

Кредитът ще се отпуска до 5 работни дни от подаване на документите, заяви Виолина Маринова, председател на Управителния съвет на ДСК. Държавата е отделила 40 милиона лева гаранция по програмата за студентското кредитиране за тази година и се очаква от услугата да се възползват около 20 хиляди студенти за учебната 2010/2011 година.

Министър Игнатов потвърди волята на министерството 5-годишните деца да бъдат включени във форми на задължително обучение. Той изрази надежда с министър Симеон Дянков да намерят средства още от следващата година на малките деца да бъде осигурена и безплатна храна.

Източник: БГНЕС