Българските банки са в много по-добро състояние от времето преди кризата с Корпоративна търговска банка. Това заяви пред БНР американският икономист проф. Стив Ханке, наричан често баща на валутния борд у нас.

„Ако погледнете кредитирането в България след кризата с КТБ, то се свива, то не нараства. Сега да се вземе кредит в България е много трудно и всичко това е заради КТБ. Това е лошата новина. Добрата новина обаче е, че банковата система става по-силна. Аз направих някои изчисления за състоянието на системата и ми прави впечатление, че банките в момента са в по-добро здравословно състояние”, коментира той.

Според него кризата в Гърция е по-тежка от очакваното, като това може да има и позитивен ефект за България: „България е по-сигурно и следователно по-атрактивно място за правене на бизнес в момента. По-точно казано, от инвеститорска гледна точка, ако бизнесът трябва да се запази на Балканите, вероятно предприемачите ще си кажат: "Нещата в Гърция са толкова зле, че е по-добре да отидем в България".

В същото време, той подчерта, че бежанската криза се превръща в огромен негативен фактор за всички балкански страни.

Според проф. Ханке, поевтиняването на долара е най-важното икономическо събитие за 2015 г.