Страните от еврозоната поеха ангажимент на срещата на върха на Г-20 в Лос Кабос, Мексико, да работят за банков съюз, съобщи при закриването на форума мексиканският президент Фелипе Калдерон, цитиран от Франс прес и БТА.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой каза, че европейските страни ще разискват въпроса на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел на 28 и 29 юни.

САЩ одобриха проекта и го нарекоха "необходимо допълнение към валутния съюз", посочва АФП. Ръководителите на Г-20 са обезпокоени за Европа и за еврозоната, но й имат доверие, че ще преодолее икономическата криза, заяви в декларация шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

"Обсъдихме и насоките за въвеждането на същите норми в осигуряването на депозитите и преструктурирането на банките", отбеляза германският канцлер Ангела Меркел. Берлин бе по-скоро сред скептиците, когато се появи тази концепция.

"Заключителната декларация споменава какво е извършено за създаването на банковия съюз и за повече финансова стабилност, заяви представител от френската делегация. Г-20 обаче не е мястото, където да се споразумяваме за техническите въпроси", добави той.