Един от признаците за стабилност на банковата система е възприемането й от потребителите. На тази база от World Economic Forum правят класация на страните с най-сигурните банкови системи в света.

Класацията е изготвена на база отговор на въпроса „Колко сигурна според вас е банковата система в страната?“. Отговорът е оценка от едно до 7.

Интересен е фактът, че Великобритания е класирана на 89-о място от потребителите, а САЩ - едва на 49-а позиция - след страни като Хондурас, Намибия и Перу.

Ето и класирането:

11. Чехия

Доверието в банковия сектор в Чехия е донякъде странно предвид на това, че той се доминира от чужди финансови институции. Това обаче явно не притеснява потребителите.

10. Швейцария

Въпреки че попада в Топ 10т, банковият сектор в страната започва да губи позиции. Швейцарската национална банка загуби 51 милиарда долара през тази година, след като се отказа от обвързаността на франка с еврото.

9. Словакия

Подобно на Чехия, чуждестранните финансови институции доминират на пазара в страната с пазарен дял от 90%. Австрийски и италиански банки са най-големите играчи в малката европейска икономика.

8. Израел

В страната не е имало голяма банкова криза от 1983 година. Тогава правителството се намеси. Държавата все още е голям акционер в повечето от частните банки.

7. Люксембург

Не е изненадващо, че тази малка държава е толкова високо в класацията. Тя е известна с доминацията на финансовия сектор в икономиката й.

Банката Banque et Caisse d’Épargne de l’État е класирана на девета позиция в престижната класация за най-сигурни банки в света.

6. Чили

Банковият сектор на Чили е добър пример за позитивните ефекти от кризите. Икономическият колапс в страната от 1982 година, когато икономиката се сви с 13%, доведе до начало на прераждането на банковия сектор и въвеждането на нови закони през 80-те и 90-те години на миналия век.

5. Норвегия

Класираната на пето място скандинавска страна преживя банкова криза относително скоро – през 1991 година, в която две от четирите най-големи банки изпаднаха в колапс.

Правителството се намеси и промени закони, за да стабилизира банковия сектор.

4. Финландия

Банковият сектор във Финландия се доминира от кооперативи и спестовни банки, които поемат малко риск. Това прави и доверието в него толкова високо.

3. Австралия

Четири банки в страната доминират банковия сектор, докато чуждестранните финансови институции са стриктно регулирани, за да не внасят риск в банковата система.

2. Нова Зеландия

Подобно на Австралия, и тук малък брой от пет банки доминират на пазара. Добрите перспективи за ръст в условията на относително слаба конкуренция водят до изключително силно доверие в банковия сектор в страната.

1. Канада

Канадските банки отдавна се приемат като синоним на стабилността. В страната е имало само две мини банкови кризи през последните 100 години, като не е имало нито един банков фалит по време на Великата депресия от 30-те години на миналия век.