За първите пет месеца на 2012 г. приходите от такси и комисиони на банките в страната се равняват на 486.312 млн. лв., сочат изчисления на Profit.bg на база данни от Българска народна банка.

През 2011 г. постъпленията на трезорите по това перо са рекорди - 874.958 млн. лв., спрямо 844.193 млн. лв. за 2010 г. и 823.238 млн. лв. за година по-рано.

Днес екипът на Profit.bg ще Ви представи някои от нестандартните такси и комисиони, заплащани от физическите лица на най-големите банки в страната (по размер на активите им).

Уникредит Булбанк

В случай, че желаете да преброите събраните през последните месеци или години монети от Вас или Вашето дете, от банката ще поискат 1.5%, или минимум 5 лв. Подмяната на повредени и негодни банкноти се таксува с 6%, но минимум 10 лв.

Банка ДСК

Във втората по активи банка в страната ще Ви поискат 1.5%, или минимум 5 лв., ако решите да внесете по сметката си монети. Експресното издаване на MasterCard Galaxy, VISA Galaxy е с цена от 80 лв., а експресна замяна на карта в чужбина при изгубване/кражба/забравен ПИН, както и по желание на клиента - 220 лв.

ОББ

Тегленето на пари на ПОС терминал с кредитна карта, издадена от банката, се таксува с 3%, или минимум 4 лв. Ако Ваш клиент Ви даде определна сума банкноти, които искате да бъдат проверени за това дали са фалшиви или не, то ще трябва да платите по 1 лв. за всяка банкнота.

Първа Инвестиционна Банка

В случай, че поради една или друга причина желаете да изтеглите пари в брой, но в монети, то таксата за това е 2% от сумата, но минимум 10 лв.

Пощенска банка

За размяната на банкноти в монети и обратно в банката се взимат 5%, докато за обработка, броене и размяна на банкноти (без вноска по сметка) - 3 на сто от сумата.

Райфайзенбанк

В случай, че желаете да закриете открита разплащателна сметка, открита преди по-малко от 12 месеца, ще трябва да заплатите 10 лв. Всеки месец от банката взимат и 1.50 лв. такса поддържане. При положение, че към сметката Ви има и дебитна карта, ще трябва да заплатите 15 лв. за закриването и на двете.

Теглене на суми по входящи преводи в полза на неклиенти на банката се заплаща с 2% върху сумата или мин. 80 лв.

* Използвани са данни за тарифите на банките, публикувани на сайтовете им.