Струва ли си да депозираме?

4125
Струва ли си да депозираме?

За последните 12 месеца (март 2011 г. спрямо март 2010 г.) инфлацията в страната е 5.6%, обявиха вчера от Националният статистически институт.

С ръста на инфлацията и намаляващите лихви по депозитите все по-често ще си задаваме въпроса „заслужава ли си да депозирам спестяванията си"?

Данни на Българска народна банка посочиха, че депозитите с договорен матуритет в левове са със средна лихва от 5.80%, спрямо 7.21 на сто за година по-рано.

Да, факт е, че в страната все още има банки, предлагащи около и малко над 7% лихва по депозитите, но средната лихва е почти изравнена с инфлацията, т.е. доходността ни ще бъде изядена от поскъпването на стоки и услуги.

Нека припомним, че по последни данни домакинствата у нас държат на депозити 28.481 млрд. лв., като от тях 13.045 млрд. лв. в левови спестявания, 12.999 млрд. лв. в евро и 2.436 млрд. лв. в други валути.

Само за година спестяванията отчитат ръст от 2.83 млрд. лв.

Какви са алтернативите?

Според банкери и портфолио мениджъри едната от алтернативите са взаимните фондове.

За повишаване на интереса към инвестиции във фондове с по-рисков профил вече говориха от Райфайзенбанк, Пощенска банка, ОББ Асет Мениджмънт и др.

Силен мотив зад подобно пренасочване на свободния паричен ресурс от депозити към по-рискови инвестиционни решения, наравно с  успокояването на лихвите от банките, ще бъдат и доказателствата, че местната и глобална икономика са поели по пътя на възстановяването.

По мнението на банкери, през тази година ще се наблюдава отлив именно на депозанти за сметка на инвестициите във взаимни фондове.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Adrian
# 0
22:05 | 11 May 2012
Aritlces like this make life so much simpler.
exatoh
# 1
13:08 | 17 August 2011
колега "диверсифицарани активи", днес ще минавам край Раднево. да ти донеса ли натурален сок, шоколад?
aaa
# 2
18:04 | 13 April 2011
Казано с една дума на описаното от колегата Diversified assets е КОМАР ,който за жалост води до една циклична криза! Колкото до статията,съжалявам но това е поредната платена статия от някоя банка. Сега е далавера да се взимат кредити и да се инвестира.Това им кажете на хората,да ви платят повече банките!!!
Diversified assets
# 3
16:04 | 13 April 2011
Алтернативна възможност е и инвестирането в акции на най-добрите и рентабилни български акционерни дружества. Според най-добрите инвеститори на капиталовите пазари, доходността от инвестициите в акции е най-голяма. Особено при започнали възходящи тенденции на световните и българския капиталови пазари, които професионалистите наричат "бичи" пазари. Цикличността в икономическото развитие преминава през различни периоди, един от които е този на растеж, при които цените на акциите се увеличават значително повече отколкото цените на стоковите пазари, определящи инфлацията. Поздрави за работещите в банковия сектор в страната, както и за мениджърите на различните колективни, инвестиционни, договорни, взаимни и прочие фондове.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Трансформация на тютюневата индустрия. Как го прави БАТ?

Вижте какво заяви Крис Проктър - главен научен директор на Бритиш...