За последните 12 месеца (март 2011 г. спрямо март 2010 г.) инфлацията в страната е 5.6%, обявиха вчера от Националният статистически институт.

С ръста на инфлацията и намаляващите лихви по депозитите все по-често ще си задаваме въпроса „заслужава ли си да депозирам спестяванията си"?

Данни на Българска народна банка посочиха, че депозитите с договорен матуритет в левове са със средна лихва от 5.80%, спрямо 7.21 на сто за година по-рано.

Да, факт е, че в страната все още има банки, предлагащи около и малко над 7% лихва по депозитите, но средната лихва е почти изравнена с инфлацията, т.е. доходността ни ще бъде изядена от поскъпването на стоки и услуги.

Нека припомним, че по последни данни домакинствата у нас държат на депозити 28.481 млрд. лв., като от тях 13.045 млрд. лв. в левови спестявания, 12.999 млрд. лв. в евро и 2.436 млрд. лв. в други валути.

Само за година спестяванията отчитат ръст от 2.83 млрд. лв.

Какви са алтернативите?

Според банкери и портфолио мениджъри едната от алтернативите са взаимните фондове.

За повишаване на интереса към инвестиции във фондове с по-рисков профил вече говориха от Райфайзенбанк, Пощенска банка, ОББ Асет Мениджмънт и др.

Силен мотив зад подобно пренасочване на свободния паричен ресурс от депозити към по-рискови инвестиционни решения, наравно с успокояването на лихвите от банките, ще бъдат и доказателствата, че местната и глобална икономика са поели по пътя на възстановяването.

По мнението на банкери, през тази година ще се наблюдава отлив именно на депозанти за сметка на инвестициите във взаимни фондове.