Народното събрание обсъди на заседанието си днес на второ четене законопроекта за кредитиране на студенти и докторанти. Той предвижда право да кандидатстват за кредити да имат студенти и докторанти, ако не са навършили 35 години и учат редовна форма на обучение за професионален бакалавър или магистър.

За да могат да кандидатстват за кредит, желаещите трябва и да не са отстранявани, да не са прекъсвали обучение, както и да нямат придобита вече същата квалификационна степен. Кредитите ще се отпускат за целия или за част от периода на обучение за покриване на таксите за обучение и за издръжка. Правото за издръжка възниква при раждане или при пълно осиновяване на дете по време на обучението и се ползва от родителя, който упражнява родителските права, а ако това са и двамата – само от единия.

Парите ще се отпускат само в български левове. Кредитите да се предоставят от банки, сключили с министъра на образованието типов договор, предвижда законопроектът. Според него всяка банка ще може да прекрати едностранно договора чрез писмено изявление до просветния министър в срок до 30 април на съответната година. Самото прекратяване ще влиза в сила от 30 юни на същата година.

Банките, сключили договори за кредитиране, ще бъдат включвани в електронен регистър на МОН. Предлага се държавата да гарантира главницата и лихвите на кредитното задължение, да го покрива в случаите, предвидени в този закон, както и да заплаща на банките премия за добро управление.

Парламентът обсъди на второ четене промени в Закона за концесиите, на първо четене четири законопроекта за промени в Закона за обществените поръчки и прие на първо четене промените в Закона за вътрешния одит в публичния сектор.

Народните представители обсъдиха на заседанието си на първо четене два законопроекта за лобизма – на народните представители Любен Дилов и Ася Михайлова и на Бойко Великов и група народни представители.

Парламентът обсъди още на второ четене промени в Закона за счетоводството и започна обсъждането на първо четене на промени в Кодекса за социално осигуряване.

Снимка: БГНЕС