По-ниски такси за плащане на малки суми чрез банкови карти в магазините може да събират операторите на дебитни и кредитни карти. Идеята е да се облекчат търговците, които сега плащат сериозни такси, за да предложат на клиентите си ПОС терминали за банкови карти.

Подобен модел, който насърчава малките плащания с банкови карти, е възприет в почти всички страни - членки на Европейския съюз. Този модел скоро може да заработи и в България, научи "Стандарт".

В момента, за да се снабдят търговците у нас с ПОС терминал (P.O.S. - Point of Sale, англ. - точка на продажба), където клиентите могат да плащат стоката или услуга чрез банкова карта, е нужно да сключат договор с една от търговските банки в България.

Всяко картово плащане чрез ПОС терминала се таксува за сметка на търговеца (отделно от таксата, която плаща потребителят) в зависимост от политиката на банката. Обикновено у нас за плащане с дебитна карта таксата за търговеца варира между 0.5% и 1% от цената на закупената стока или услуга.

При кредитните карти таксата, която плаща търговецът, е малко по-висока - между 0.9% и 3.5%, обяснява банкер, пожелал да остане анонимен. Не цялата сума от посочените такси обаче остава за банката, тъй като финансовите институции също плащат за външни услуги.

В конкретния случай банката трябва да плати такса на системния картов оператор, който задвижва разплащателната система (в България това е БОРИКА) и на корпорацията, притежаваща картовия продукт (MasterCard, Visa, American Express, JCB и др.).

Кеш от банкомата или плащане с карта в магазина: кое е по-добре?

В България тези такси представляват фиксиран процент или фиксирана сума, като във втория случай размерът на платената сума чрез банкова карта не оказва никакво влияние върху предварително определената такса, която банката трябва да плати на доставчиците си на услуги.

Ситуацията обаче в повечето страни от Европейския съюз съвсем не е подобна. Там е възприет определен минимален праг и всички картови плащания за суми равни или по-малки от него се таксуват по-ниско от притежателите на картовия продукт.

По този начин се насърчават плащанията с банкови карти дори на едно кафе. В България обаче таксите са различни и човек лесно може да попаднете на доста интересни случаи. Например редица търговци в страната отказват да продават цигари, ако клиентът иска да плати с банкова карта.

"Печалбата ми от една кутия е 18 ст., а таксата, която трябва да платя за транзакцията чрез ПОС терминал, е 20 ст. Няма никакъв смисъл", оплаква се продавач в магазин за алкохол и цигари в центъра на столицата.

Примерът с цигарите се среща масово, тъй като те са акцизна стока с предварително определена цена и търговците не могат да слагат надценки спрямо собствените си преценки и така да коригират печалбата от продажбата на една кутия.

За да се реши този проблем, няма нужда да се открива топлата вода, тъй като това отдавна се е случило. И практиката за по-ниски такси за най-малките плащания просто може да се въведе и в България.