Първите последици от световната финансова криза за Сърбия ще бъдат свързани със скорошното повишаване на лихвите, твърдят банкери.

Според управителя на Народната банка на Сърбия Радован Йелашич кризата вече е "пристигнала" в Сърбия, но гражданите не трябва да се тревожат за своите спестявания, тъй като банковият сектор в страната е с висока ликвидност, а централната банка всекидневно контролира дейността на банките.

"Централната банка разполага с достатъчно валутни резерви, за да може да защитава курса на динара и стабилността на цените", посочва т управителят на банката с уточнението, че заради кризата парите в света са все по-скъпи, което ще усетят и сръбските граждани.

По информация на държавната сръбска телевизия във връзка със световната финансова криза и отражението й на сръбския пазар се подготвя среща на екип от правителството с водещи бакери. Представителите на кабинета ще бъдат водени от финансовия министър Диана Драгутинович.

По думите на професора от факултета за финанси Михайло Църнобърня, като резултат от кризата може да се очакват по-високи лихви, по-малко инвестиции и по-малък износ, а върху тези прояви държавата не може много да влияе.

Източник:БТА