Световната финансова криза позволи на руските банки да увеличат с една трета присъствието си в класацията на водещите световни банки в света, съставена от списание „The Banker“. Сред 1000-та най-големи банки по капитал – 35 са руски, пише „Ведомости“.

Въпреки кризата, броят на банките, претендиращи за статута най-големи в света, расте.

За да се оглави листата на „The Banker“ е необходим капитал от над 100 милиарда долара, а за да се попадне в топ-1000 – над 250 милиона долара. Първата сума е непосилна за момента за руските банки, но втората е премината от 35 банки в края на миналата година.

В края на 2006 г. техният брой в класацията на най-големите е бил 27. Практически всички са укрепили позициите си.

„Сбербанк“ е удвоил капитала си до 25.3 милиарда долара и се е изкачил от 66-то на 33-то място. ВТБ (15.6 милиарда долара), както и „Сбербанк“, емитирала допълнителна емисия акции, се е изкачила от 116-то на 60-то. Заедно с „Газпромбанк“ (7.6 милиарда долара, 112 място) те съставляват тройката най-големи банки на Източна Европа.

Сред стоте банки, извършили най-голям скок, девет са руски, като пет от тях попадат сред първите 20. Усилването на позициите на руските банки се обяснява преди всичко с това, че те са пострадали по-малко от финансовата криза, заяви директорът на департамента за операции на финансовите пазари на „Номос-банк“ Василий Фьодоров.

Трудностите с привличането на средства от чужбина отчасти са компенсирани с вътрешни ресурси, които идват от износа на енергоносители. Темповете на ръст на бизнеса (35-40% годишно) са помогнали на руските банки са разширят присъствието си в рейтинга.

С подобна скорост банките не растат нито в Източна Европа, още по-малко в Западна, заяви председателят на управителния съвет на НРБ Аркадий Колодкин. Паралелно с това най-големите световни банки продължават да отписват активи за милиарди долари.

Миналогодишният лидер в класацията „Bank of America“ е загубила 8.4% от собствените си средства и с резултат от 83.4 милиарда долара се е свлякла на пето място. Новият лидер е британската HSBC, която е увеличила капитала си с 19.5% до 105 милиарда долара.

Кризата донесе загуби и за друг американски гигант - „Citigroup“. Но той въпреки намаляването на капитала си с 1,8% до 89,2 милиарда долара е запазил втората си позиция, а на трето място с ръст от 1,5 до 88,9 милиарда долара се е наредила Royal Bank of Scotland (RBS).

RBS оглави консорциум от банки, които придобиха холандската „ABN Amro“. Още по-впечатляващ е ръстът на активите на RBS – 2.2 пъти до 3.8 трилиона долара, което й позволи да стане най-голямата банка в света по този показател. Преди година лидираше UBS.

Но съкращаването на активите на швейцарската банка с 5.2% до 2 трилиона долара я оставиха на 8 място. През миналата година банковата система растеше неравномерно, отбелязва вицепрезидентът на Moody's Ярослав Совгир. През първото полугодие се наблюдаваше ускорен ръст на активите над капитала, защото достъпът до заемни ресурси бе лесен. А рисковете, покривани от капитала, се оценяваха като невисоки. Когато започна нестабилността на пазара, достъпът до ресурси се усложни, затова е ръстът на балансите се забави. Едва през тази година след милиардните отписвания, банките започнаха да увеличават капитала си за сметка на емитирането на нови акции и конвертируеми инструменти.

Източник:БГНЕС