Европейският парламент (ЕП) отказа да даде своето съгласие относно временното споразумение на ЕС за трансфер на банкови данни към САЩ чрез мрежата SWIFT този четвъртък, поради загриженост относно защитата на личните данни, пропорционалността и реципрочността. Това прави текстът, подписан между САЩ и 27-те държави членки, юридически невалиден. Депутатите предлагат да бъде договорено ново споразумение, информират от пресцентъра на ЕП.

Резолюцията, с която ЕП отхвърли споразумението, беше приета с 378 гласа "за", 196 "против" и 31 "въздържали се". В нея се иска също така Комисията и Съвета да започнат работа по сключването на дългосрочно споразумение със Съединените щати по въпроса. Депутатите подчертават също така, че всяко ново споразумение трябва да бъде в съответствие с изискванията на Лисабонския договор, и особено с Хартата на основните права.

Предложението от страна на ЕНП и ЕКР за отлагане на гласуването беше отхвърлено с 290 гласа "за", 305 "против" и 14 "въздържали се".

"Съветът не беше достатъчно твърд по отношение на защитата на личните данни", каза докладчикът Жанин Хенис - Пласхерт (AЛДE, Нидерландия), която изтъкна, че правилата за трансфер и съхранение на данните, предвидени в споразумението, не са пропорционални спрямо сигурността, която се предполага да дадат.

За да могат да продължат с обмена на финансови данни за целите на борбата срещу тероризма, ЕС и САЩ ще трябва да разчитат на споразумението за взаимна правна помощ, което позволява обмен на данни според националните законови рамки на държавите членки.

Комисията вчера изпрати писмо до председателя на ЕП Йежи Бузек, в което съобщава своето намерение да приеме проект за насоки за преговорите за дългосрочното споразумение в "предстоящите седмици". Тези насоки ще "отговорят на загрижеността на Европейския парламент и Съвет" и ще гарантират възможно най-висока защита на личните данни и неприкосновеността на личния живот.

Депутатите потвърдиха принципите, които бяха формулирани в резолюцията от 17 септември 2009 г.

В нея депутатите искат споразумението със САЩ да се съобразява напълно с правата на европейските граждани по отношение защитата на личните данни. Данните, подчертава текста на резолюцията, трябва да бъдат събирани само за целите на борбата срещу тероризма, като същевременно трябва да бъде намерен правилният баланс между мерките за сигурност и защитата на гражданските свободи.

Въпросът за SWIFT за първи път се появи през 2006 г., когато медиите разкриха, че американската администрация има достъп до данни на европейски граждани, държани от базираната в Белгия финансова мрежа SWIFT, без тяхното знание.

След натиск от страна на Европейския парламент, бяха дадени гаранции за защита на личните данни, според които събраните данни се използват само за антитерористични цели.

През юли миналата година се появиха публикации в медиите, че трябва да бъде договорено ново споразумение вследствие промяна в структурата на компанията SWIFT, която строи нов център за съхранение на своите европейски данни в Швейцария.