От началото на годината има раздвижване на имотния пазар и по-голям брой сделки, заяви в интервю за Profit.bg Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър. Заради стабилизирането на цените все повече хора решават, че сега е моментът да излязат на пазара и да купят имот.

Ниските лихви също са мотивиращ фактор за това. За съжаление, ръстът при ипотечното кредитиране не е толкова голям, колкото при обема на имотните сделки, посочи Тошев. В сравнение с миналата година той е под 1%.

Донякъде обяснението на тази статистика е в това, че хората не искат да задлъжняват и когато имат свободни средства, тогава решават да закупят имот. Когато не им достигат 20-30 хиляди лева, те предпочитат да изтеглят потребителски кредит, съобщи експертът. Именно затова има по-сериозно раздвижване при този род кредити между 10 и 30 хил. лева.

В момента имаме най-ниските лихви от съществуването на ипотечния пазар, така че по-скоро те ще останат на нивата, при които са към момента, прогнозира Тошев. В отделни промоции ще виждаме и малко по-ниски лихви с между 0.25 и 0.5% надолу.

Като цяло очаквам лихвите да се успокоят и да се движат в рамките на между 6 и 6.5%. Това са добри лихвени нива, заяви изпълнителният директор на КредитЦентър.

Естествено, политическата нестабилност и протестите могат да доведат до леко повишение на лихвените нива, ако продължат дълго време. Все пак на този етап оставам оптимист, че това няма да се случи и скоро ще има развитие, което да даде по-голяма стабилност на пазара, заяви Тошев.

Трудно е да се дават съвети дали да се купува имот. За българина имотът е най-познатата инвестиция, купуваш го, виждаш го къде е, даваш го под наем. От друга страна, бизнесът дава по-добри възможности.

За съжаление, като цяло българинът не е толкова предприемчив, затова имотът ще продължи да е водещият инвестиционен инструмент, прогнозира експертът. Много хора, които имат средства, ще предпочитат да ги вложат в имоти.

От една страна, вече почти няма спад при цените на имотите, като дори в девет областни града има покачване. Най-вероятно тази тенденция ще се запази и това ще накара хората да направят подобна инвестиция, смята Тошев.

Факт е, че живеем в динамични времена, много хора се преместват, за да започнат по-добра работа или да намерят работа. Така че инфраструктурата е много важна, тя ще създава нови за страната центрове за развитие.

Това ще е определящо и в бъдеще. Примерно, ако един голям проекст открива 2-3 хиляди нови работни места, той ще оказва въздействие и върху пазара на имоти в съответния регион, прогнозира кредитният специалист.