Таксите и комисионните оскъпяват с 1 пр. пункт кредитите

1455
Таксите и комисионните оскъпяват с 1 пр. пункт кредитите

Годишният процент на разходите (ГПР) представлява реалната цена на кредита, защото включва в себе си лихвата плюс банковите такси и комисиони.

Таксите и комисионните които банките начисляват са многобройни - за разглеждане на кредита, за отпускане - еднократно върху размера на кредита при усвояването, за управление, за ангажимент и т. н.

По тази причина потребителите трябва да се информират именно за този показател на първо място, а не върху лихвата, която рекламират банките. Още повече, че често, за да направят по-привлекателен продукт финансовите институции предлагат кредити с ниска лихва първата година, което е изключително заблуждаващо.

Последните данни на БНБ за месец април 2010 г. показват разлика между лихвите начислявани от банките и ГПР от около 1 процентен пункт средно. Това означава, че таксите и комисионните, които банките начисляват по различните кредити оскъпяват заема с този 1 процентен пункт.

За да добиете представа какво означава в парично изражение това ще дадем следния пример. При ипотечен кредит от 30 000 евро с лихва 9% и период от 25 години, средната вноска е 252 евро, което в края на периода означава изплатени 75 600 евро. В същото време, същият кредит с 10-на лихва вече представлява вноска от почти 273 евро, или общо 82 000 евро.

Както се вижда от таблицата по-долу, най-високи са таксите и комисионните при потребителските кредити, които добавят 1.26 процентни пункта към стойността на заема.

При ипотеките в лева надбавката е 0.72 процентни пункта, а в евро - 1.02 процентни пункта.

Нови кредити Април Разлика
Кредити за сектор Домакинства
пр. п.
кредити за потребление в левове 13.12
жилищни кредити в левове 9.16
жилищни кредити в евро 8.48
Годишен процент на разходите (ГПР) по кредити

ГПР по кредити за потребление в левове 14.38 1.26
ГПР по жилищни кредити в левове 9.88 0.72
ГПР по жилищни кредити в евро 9.50 1.02

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...