Търговските банки в страната усвоиха кредитните линии, които Българска банка за развитие (ББР) им отпусна за целево финансиране на малки и средни предприятия и земеделски производители. Общата стойност на предоставения ресурс е в размер на 455 млн. лв. Данните са към 30 ноември 2009 г., съобщиха за Profit.bg от финансовата институция.

За финансиране на земеделието са отпуснати 80 млн. лв. Останалите средства са за инвестиционно и оборотно кредитиране на малки и средни предприятия. Банките са предоставили над 1 240 заема, а разкритите работни места, вследствие на направените инвестиции, са 7 852.

Търговията е най-често кредитираният сектор със средства от целeвата кредитна линия за инвестиционно и оборотно финансиране на МСП. Секторът държи първо място с 28.5% от всички отпуснати кредити.

Близо 24% от средствата са договорени за проекти в преработващата промишленост. Следват селското, горското и рибното стопанство с 22.5%.

Най-активните региони при усвояването на целевите средства за земеделие са Велико Търново и Стара Загора. След тях се нареждат Добрич, Пловдив и Плевен.

Финансовият ресурс беше отпуснат от Българска банка за развитие с цел стимулиране достъпа до финансиране на българския бизнес. Средствата се предоставяха при преференциални условия, а лихвата бе фиксирана до 8%, допълват от банката.