Търговският сектор е усвоил по-голяма част от банковите кредити в Румъния през 2007 г.

597
Търговският сектор е усвоил по-голяма част от банковите кредити в Румъния през 2007 г.

По-голямата част от корпоративните кредити, които големите банки в Румъния са отпуснали през 2007 г., са били усвоени от компании, занимаващи се с търговия, показват финансовите отчети на BCR и BRD-SocGen, съобщава Ziarul Financiar.

BCR, най-голямата банка в Румъния по активи, е отпуснала 17% от всичките си корпоративни заеми на компании от търговския сектор. В случая на BRD-SocGen една трета от финансирането, отпуснато на корпоративни клиенти и малки и средни предприятия, е било насочено към търговията и туризма.

Кредитното портфолио на BCR възлиза на 35 млрд. румънски леи (9.7 млрд. евро) към края на 2007 г., което представлява увеличение от 47%, в сравнение с декември 2006 г.

Заемите, отпуснати на физически лица, са съставлявали 41.2% от кредитното портфолио на BRD-SoGen, което е възлизало на 24.94 млрд. леи (6.9 млрд евро) в края на 2007 г. Заемите, отпуснати на корпоративните клиенти, са съставлявали 33.7% от кредитите на банката, докато тези, отпуснати на малки и средни предприятия - 25.1%. Така двете банки общо са отпуснали най-малко 35 млрд. леи (9.7 млрд. евро) корпоративни заеми през миналата година.

Структурата на кредитното портфолио на BCR и BRD-SocGen обаче се различават в огромна степен. Въпреки чe и двете банки насочват по-голямата част от финансирането си към сектора на търговията, има и очевидни разлики.

Около 17% от корпоративните заеми, отпуснати от BRD-SocGen, са били насочени към строителни фирми и производители на строителни материали. Други 14% са отишли при компании в сектора на услугите, докато доставчиците на суровини и енергия са оползотворили 7% от корпоративните заеми на банката.

BCR е била по-склонна да отпуска кредити на компании, специализирани в областта на земеделието и хранителната индустрия. Те са усвоили 14.5% от всички корпоративни кредити на банката, в сравнение с 9% при BRD. Различни обществените институции са получили 14% от корпоративните заеми, отпуснати от BCR през 2007 г.

Строителните компании се нареждат на пето място по усвоени кредити със 7.5%, изоставайки след лизинговите компании и тези в сектора на недвижимите имоти, чиито дял възлиза на 9.3%. Erste Bank Group, която е мажоритарен собственик на BCR, обяви преди няколко години намеренията си да засили позициите си във финансирането на сектора на недвижимите имоти.

BRD-SocGen, от друга страна, предпочита да отпуска по-малко финансиране на участниците в пазара на недвижими имоти.

Компании в сектора на транспорта и комуникациите са привлекли 5% от заемите, отпуснати от BRD, докато тези от химическата индустрия са усвоили 4% от корпоративните заеми на банката.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg