Британски съд издаде заповед за арестуването на казахстанския милиардер и бивш председател на казахстанската банка BTA Bank Мухтар Аблязов, който е обвинен в извършването на една от най-големите измами в световната история.

Аблязов, който се твърди, че е източил над 5 млрд. долара през мрежа от негови компании, докато е бил председател на BTA, беше признат за виновен от британски съд за това, че е излъгал за размера на огромното му богатство, пише The Guardian.

Съдът осъди Аблязов на 22 месеца затвор за “сериозно” и “нагло” неуважение към съда, заради опитите му да укрие над 50 млн. долара активи от кредитори и издаде заповед за незабавното му арестуване, след като той не се яви на заседанието вчера.

BTA, която трябваше да бъде спасявана от държавата през 2009 г., е завела девет граждански дела срещу Аблязов, обвинявайки го в “присвояване на средства на банката,” според Financial Times.

Аблязов отхвърля обвиненията, твърдейки, че те са политически мотивирани и са опит на дългогодишният президент на Казакстан Нурсултан Назарбаев да го отстрани като негов политически опонент. Аблязов получи политическо убежище от британското правителство, след като избяга във Великобритания.

Адвокатите на BTA се опасяват, че той вече е напуснал Великобритания, въпреки, че неговите адвокати казват, че той е болен и в момента няма паспорт.

Изходът на деветте дела за присвояване на средства, първото от които ще започне по-късно през тази година, представляват интерес за редица международни банки, които са предоставяли финансиране на BTA преди скандала, според The Wall Street Journal.

Те се очаква да получат някакъв дял от средствата, които евентуално ще бъдат възстановени от Аблязов.

Посетете и нашата Фейсбук страница