Една от водещите румънски банки – BRD, отчете ръст от над 52% в печалбата си за първите девет месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година, посочи публикация на румънското издание ZF.ro.

За деветмесечието печалбата на финансовата институция се е повишила до около 285 млн. евро, основната част от която се е дължала на продажбата на звеното на банката Asiban.

Ако се изключи еднократният приход в размер на 62 млн. евро от продажбата, печалбата на румънската компания би възлязла на 223 млн. евро, или повишение от едва 19% от сравнимия период година по-рано.

Това е значително забавяне в сравнение с деветмесечието на миналата година, когато ръста на печалбата възлезе на 43% на годишна база.

Забавянето стана видимо още през първите шест месеца на годината, когато печалбата нарасна с 23%, в сравнение с 32% годишна по-рано.

До голяма степен този фактор се предопределя от влошаването на пазарната конюнктура в условията на най-тежката в историята на Европа финансова криза.

Румънските банки са "изключително стабилни" и няма риск да бъдат засегнати от евентуални трудности на банките-майки, заяви вчера управителят на Румънската централна банка. Платежоспособността на банките в Румъния е сред най-високите не само в региона, но и в света, бе посочено още вчера.

В северната ни съседка бе взето решение да се вдигне гаранцията за банковите депозити от 20 000 на 50 000 евро, за да се създаде допълнителна гаранция за вложителите. Това става възможно въз основа на факта, че над 99 процента от банковите сметки на частни лица в страната са под 20 000 евро.