Тонове злато към руските банки

1259
Тонове злато към руските банки

Руските банки, по данни към края на юли, са сключили със златодобивни компании договори за покупка на 139 т. злато, съобщава за Inerfax високопоставен чиновник. Според информатора банките вече са сключили споразумения за около 70% от предвидения за тази година обем. Така общият обем на покупките за 2009 г. могат да достигнат към 198.6 тона. Според източника за цялата 2008 г. банките са придобили от производители 144.6 т. злато, което ще рече, че през тази година покупките на трезорите могат да нараснат с над 37%.

Събеседникът на агенцията отбеляза, че фактическият обем на придобитото от банките злато може и да не отговаря на споразумяното от тях количество.

Темповете на ръст при покупките е съпоставимо с темповете на добива. За първото полугодие, по данни на Съюза на златодобивните компании в Русия, добивът на благородния метал в страната нараства с 27%, до 66.94 т.

Предоставените от банките данни към официалната власт позволяват да се оценят обемите на пазара, както и да се отличат най-големите участници на него. А това (тези, които са закупили над тон злато) са 18 трезора. Сред най-големите играчи на пазара си остава Сбербанк. В края на юли институцията има сключени договори за 28.6 т. злато (за цялата 2008 г. банката е закупила от производители 29 тона).

Подобни обеми могат да се оспорват единствено от Номос - банк и нейните 26.9 тона злато (при 20.8 т. за 2008 г.) и Газпромбанк, с договореностите си за 21.6 т. (22 т. за цялата 2008 г.). В края на списъка се нарежда банката Возрождение, с договорените й 0.98 т. злато, при 1.3 т. за миналата година.

Директорът на департамента „Операции с благородни метали" към Номос - банк Елена Магера заяви, че за периода януари - юни банката е придобила 28.7 т. злато, в това число директно от производители - 15.1 тона (ръст от 23%)". Тя отбеляза, че през 2008 г. Номос са придобили рекордните 65 т. злато (не само от произовдителите) и през 2009 г. този показател се планира да се надмине, като вече са сключени договори с някои големи доставчици.

Значително могат да нараснат покупките и на Банк Москвы. Към момента трезорът е договорил 6.5 т. злато, при 1.2 т. за цялата 2008 г. Промсвязьбанк, който придоби 1.7 т. злато през миналата година, само за седем месеца на 2009 г. е сключил договори за 4.8 т. от метала. Standard Bank има споразумения за 2.8 т. злато ои дори да приключи с покупките си дотук, то така или иначе ще са над миналогодишните (2.7 т. злато). В надпреварата могат да се включат още Азиатско-Тихоокеанский банк и Фиабанк.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg