По решение на Международната асоциация на институциите за гарантиране на депозитите от 4 до 10 май 2008 г. се провежда Третата международна седмица на гарантирането на депозитите. Това е съвместна инициатива на международната асоциация - организация с нестопанска цел със седалище в Банката за международни разплащания, Базел, и на нейните 51 членове, включително и Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Темите на тазгодишната международна седмица са свързани с ролята на гарантирането на депозитите при насърчаването на финансовата стабилност и икономическата равнопоставеност, както и с информирането на обществеността по въпросите на гарантирането на депозитите.

С цел насърчаване на общественото разбиране за ролята и механизмите за защита на вложителите организациите, членуващи в асоциацията, провеждат информационни кампании и дейности в собствените си страни през седмицата.

В рамките на международната седмица на гарантирането на депозитите ФГВБ ще предостави на банките, членуващи в системата, брошурата си „Въпроси и отговори за гарантирането на влоговете” за разпространение чрез клоновата им мрежа, ще публикува информационни материали, а председателят на Управителния съвет ще изнесе лекция пред студенти от Университета за национално и световно стопанство.

„В глобален и национален мащаб нараства значението на схемите за гарантиране на влоговете за поддържане на доверието в банковата система”, каза Бисер Манолов, председател на Управителния съвет на ФГВБ.

ФГВБ е член-учредител на Международната асоциация на институциите за гарантиране на депозитите, основана на 6 май 2002 г. Нейната основна цел е да съдейства за стабилността на финансовите системи, като подпомага международното сътрудничество и обмена на опит в областта на гарантирането на депозитите. Понастоящем асоциацията има 51 членове, 6 асоциирани членове и 6 наблюдатели, както и 10 институции-партньори.