Базираната в Редландс, Калифорния, First Centennial Bank стана третата щатска банка от началото на годината, която минава под контрола на държавен регулатор, в условията на задълбочаващата се рецесия и увеличаващият се брой на прекратени ипотеки и иззети жилища, информирa Bloomberg.

First Centennial, която има 803.3 млн. долара активи и 676.9 млн. долра депозити, вече е под контрола на Федералната корпорация за гарантиране на дълговвете (FDIC). First California Bank, базирана в Уестлейк Вилидж, ще придобие депозитите на First Centennial. Шестте офиса на фалиралата банка ще отворят на 26 януари като клонове на First California, съобщават от FDIC.

Регулаторните органи затвориха 25 банки миналата година, най-много от 1993 г., изтегляйки пари от фонда за застраховане на депозитите на FDIC, чиято стойност е възлизала на 34.6 млрд. долара към 30 септември. National Bank of Commerce в Бъркли, Илинойс и Bank of Clark County във Ванкувър, Вашингтон, затвориха врати на 16 януари.

Фалитът на First Centennial ще струва 227 млн. долара на фонда за гарантиране на банковите депозити. First Centennial е разполагала с около 12.8 млн. долара депозити над застрахования лимит, според FDIC.

First Centennial Bancorp, която е компанията майка на фалиралата First Centennial Bank, е загубила 99% от пазарната си стойност в последната година.

FDIC определи общо 171 банки като „проблематични" през третото тримесечие на миналата година, или с 46% повече от второто тримесечие. От FDIC нямат практика да назовават проблематичните банки по име.

Най-голямата институция фалирала някога в САЩ, Washington Mutual, беше продадена на JPMorgan Chase & Co. на 25 септември, след като клиентите й изтеглиха 16.7 млрд. долара депозити за по-малко от две седмици. Wachovia Corp. Също беше близо до фалит преди да бъде закупена от Wells Fargo & Co. за 12.7 млрд. долара.