Активите, управлявани от българските банки, реализираната до август печалба, както и депозитите, в т.ч. фирмени и на домакинствата, отчитат нови рекордни стойности, сочат данни на централната банка. Ето и подробностите:

Активи

В края на второто тримесечие активите на банките възлизаха на 88.6 млрд. лв. Два месеца по-късно те вече са над 90 млрд. лв. (90.1 млрд. лв.) за първи път в историята си.

Най-големите банки, по размера на активите, в страната продължават да са без промяна – Уникредит Булбанк, Банка ДСК и Първа инвестиционна банка. Класацията обаче може да се промени в идните месеци, ако станем свидетели на сделки в сектора.

Печалба

Към 31 август печалбата на банковата система е 1.04 млрд. лв., или с 327 млн. лв. повече спрямо реализираната за осемте месеца на предходната година. Финансовият резултат също така е по-добър от печалбата във всяка една от годините от 2009 до 2015 г.

Само в последните три месеца (юни – август) системата е генерирала печалби за 538 млн. лв., или повече от половината от положителния финансов резултат до 31 август. Тук влизат и рекордната месечна печалба от 271 млн. лв., отбелязана през юни.

Печалбата до 31 август е по-голяма и от тази за първите осем месеца на рекордната до момента година за банките (2008 г.), когато за първите осем месеца бяха реализирани 994 млн. лв.

Депозити

В края на август депозитите в търговските банки растат до 76.5 млрд. лв., като от тях влоговете на домакинствата също са на рекорд – 46.5 млрд. лв., а на нефинансовите предприятия – 20.5 млрд. лв.

Другите финансови дружества, кредитните институции и държавното управление държат нови 10 млрд. лв. в банките.