Разследващите работят по три версии за най-големия банков обир у нас. В момента трима души се проверяват за участие в различните етапи от източването на 21 милиона от трезора на Алфа банк.

В момента разследващите изясняват имал ли е съучастници задържаният за обира на века - бившия главен счетоводител на банката Петко Митевски. Вече са разпитани всички от старото ръководство на банката, а някои от тях са доведени от Гърция. Но следата на парите се губи, информира btv.

„На този етап не сме установили къде са отишли парите. Работим по три версии”, каза Пламен Георгиев, прокурор в СГП.

По случая е разпитан и един от бившите директори на банката, който веднага след обира заминава за Швейцария. От показанията на Оливие Хол става ясно още, че няколко души от управата на банката не са изпълнявали служебните си задължения и това е позволило обира.

„До този етап нямаме достатъчно доказателства, че и други лица са участвали в отнемането на парите. Ако имахме такива доказателства, нямахме да имаме колебание да повдигнем обвинение за тези лица”, каза Пламен Георгиев.

Схемата на обира е една от често използваните, показват дотук събраните материали. Сумите са изнасяни по етапно от банката и са разпределяни в депозити на други лица, в друга банка.

След това са връщани заедно със събраните от депозитите лихви в Алфа банк, а процентите от лихвите са разпределяни между участниците по веригата. В края на третата година изнесената отново сума не била върната в Алфа банк.