Трима високопоставени изпълнителни директори на JPMorgan Chase тази седмица ще напуснат банката, след като в края на миналата седмица финансовата институция обяви загуба от близо 2 млрд. долара, предадоха световните агенции.

Тримата служители работят в Главната инвестиционна служба на банката, която загуби около 2 млрд. долара собствени средства за няколко седмици заради инвестиции в деривати, които трябваше да ограничат кредитния риск, уточнява ДПА, цитирана от БТА.

Според източници, запознати с въпроса, банката ще напуснат Айна Дрю, която ръководи Главната инвестиционна служба от 2005 година, Хавиер Мартин-Артахо и Брюно Мишел Иксил - и двамата от лондонския офис, където са извършени сделките.

Иксил привлече вниманието и си спечели прякора "Лондонският кит" заради големи сделки, свързани със сложни финансови продукти, които разтърсиха сектора на пазара за дългови книжа.

Дрю пък е била смятана за едни от най-добрите мениджъри на балансови рискове

Вчера в телевизионно интервю главният изпълнителен директор на Джей Пи Морган Чейс Джеймс Даймън призна, че компанията е допуснала грешка като не е действала достатъчно бързо. "Направихме ужасна, колосална грешка. Почти няма извинение за това", каза той в предаване на Ен Би Си. Банката не коментира информацията за напускане на служителите.

Даймън, който вероятно е най-известният банкер в Америка и отявлен критик на увеличаването на банковите регулации, бе помолен да се оттегли от управлението на Фед в Ню Йорк след обявяването на загубите.

Преди дни стана ясно, че банката е реализирала загуби за 2 млрд. долара в резултат на операции с деривати, чиято цел е била да се хеджира рискът. Портфейлът е станал твърде сложен за управление и твърде голям, така че банката не е успяла да реагира навреме и да покрие загубите. В резултат се очаква Джей Пи Морган да отчете загуба от 800 млн. долара още през това тримесечие (след приспадане на печалбите от други дейности).