Френската банка Caisse d\'Epargne, символ на сигурност за милиони френски притежатели на спестовни сметки, е загубила 600 милиона евро заради необмислени рискове, поети от трима нейни дилъри в разгара на борсовия срив, предаде Франс прес. Случаят много напомня за загубата от близо 5 млрд. евро на Societe General, причинена от непозволени
операции на нейния дилър Жером Кервиел.

Банката, която управлява спестяванията на 27 милиона французи, побърза да успокои клиентите си, че тази загуба не накърнява финансовата стабилност на институцията и няма да има никакви последици за клиентелата й.

Френският министър на икономиката Кристин Лагард обаче поиска банковата комисия да направи проверка в Caisse d\'Epargne.

"Инцидентът" станал при операции с "дериватни акции" на Caisse Nationale des Caisses d’Epargne (CNCE), под чиято шапка е банката. Дилърите заложили на покачването на борсите и намаляването на нестабилността на пазарите, но в понеделник, 6 октомври, борсите се сринаха. Според някои източници в CNCE екипът за дериватни акции не бил спазил лимитите въпреки предварителните инструкции с оглед ситуацията на пазарите.

Банковите дейности са много регламентирани, така че банките нямат право да подлагат на риск пари, които са им поверени от клиентите им, отбелязва АФП.

Заради загубата финансовият директор на групата бе уволнен, а на екипа са наложени административни санкции - т. е., срещу пет-шест души, отговорни за "инцидента".

На 8 октомври Caisse d\'Epargne обяви, че се слива с Banque Populaire, сключвайки "брак", ускорен от финансовата криза. Очаква се новият съюз да им осигури второто място в класацията на банките в страната според обема на депозитите.

Източник: БТА