Вече трима вложители на фалиралата КТБ са спечелили дела срещу БНБ за просрочено издължаване на парите по сметките си. Това показа проверка на "Стандарт" вчера.

Въпросните дела са приключили на първа инстанция в Софийския административен съд. Очаква се Централната банка да обжалва решенията на втора инстанция - във Върховния административен съд.

Подобни искове са заведени от 50 души, съобщи Вера Ахундова, съпредседател на обединението "Ние гражданите".
Първото спечелено дело, което медиите огласиха, е от зам.-председателя на Военния съд в София Юлиян Банков.

Съдия Камелия Стоянов му присъжда лихва от 8627.97 лв. по забавянето на изплащането на влога му от 196 000 лв.
Другите две спечелени дела са заведени от адвокат и съдия, обясни Ахундова.

Сред 50-те ищци пък има дори румънска гражданка, която живее в България. Делата са заведени, защото БНБ е просрочила с над 5 месеца изплащането на влоговете, вместо да направи това в рамките на 5 дни, както предвиждат европейски директиви по казуса.

Делата са на различен етап от производството и се очаква решенията по поне 20 от тях да излязат в най-скоро време. Те няма да са по-различни от това по делото на военния съдия Юлиян Банков, убедена е Ахундова.

В същото време от Централната банка твърдят, че знаят само за 20 подадени иска, но всички те били отхвърлени. Според Даниел Божилов, юрист и съпредседател на "Ние гражданите", делата по казуса "Банков" са били препратени в СГС и по реда ще стигнат до Административния съд в София. Всеки, който подаде такъв иск, ще стигне до същия резултат, прогнозира Божилов.

Не толкова оптимистично настроена е обаче адвокатката Маргарита Чечова, която постига първата осъдителна присъда срещу БНБ по казуса на военния съдия Юлиян Банков. "Една птичка пролет не прави", твърди тя и посочва, че очаква всякакви обструкции. "Съдебната ни система е непредвидима", коментира тя пред "Стандарт" вчера.

Чечова посочи като пример, че съдебната система е използвала абсолютно всички процедурни хватки, за да се забави съдопроизводството по казуса. "От общо 11 дела, три въобще не бяха допуснати и прекратени по недопустимост - от Софийския административен съд и от ВАС. При останалите 7 иска ВАС все пак е отхвърлил прекратяването на делата от по-долната инстанция и сега те продължават", разясни адвокат Чечова.

Прословутият срок от 5 дни не е предвиден в действащия по времето на фалита на КТБ Закон за гарантиране на влоговете в банките.

Адвокат Маргарита Чечова обаче изравя директива 2009/14/ЕО на Европейския парламент и на съвета от 11 март 2009 г. за изменение на директива 94/19/ЕО относно схемите за гарантиране на депозити по отношение на гарантирания размер и срока на изплащане. Тази норма на ЕС не е транспонирана в родното законодателство, заради което Брюксел заплашва със санкции България.

Битката обаче ще се води около правния казус дали БНБ трябва да отговаря по Закона за отговорността на държавата за вреди. Според мотивите на съдията Камелия Стоянова това е възможно, защото Централната банка е единствената, която "регулира и осъществява надзор върху дейността на другите банки в страната с оглед поддържането на стабилността на банковата система и защитата на интересите на вложителите, което е основната цел на банковия надзор".

Според запознати самите юристи от БНБ признават правото на вложителите. Като официални лица, призвани да защитават държавната институция, те ще се опитат да се позоват на чл. 79 от Закона за кредитните институции, според който "БНБ, нейните органи и оправомощените от тях лица не носят отговорност за вреди при упражняване на надзорните си функции, освен ако са действали умишлено".

"Знаете в каква държава живеем, затова ако не получим справедливост у нас, ще се обърнем към Европейския съд", коментира военният съдия Юлиян Банков.

Според запознати първите 3 прощъпалника дават надежди на общо 225 000 вложители. Поне половината от тях ще поискат срещу символична такса от 10 лева да си потърсят правото върху едни 8700 лв., смятат юристи. А това означава кавалкада от дела срещу БНБ заради фалиралата КТБ.