Трише обяви пауза в покачването на лихвите

1099
Трише обяви пауза в покачването на лихвите

Жан-Клод Трише обяви пауза в покачването на лихвите занапред. Взетото днес решение за повишаване на лихвата на ЕЦБ с 0.25% е в отговор на нарастващия инфлационен натиск в еврозоната, съобщи институцията след днешното си заседание.

Анализаторите коментират още, че решението е незабавна контраатака срещу рейтинговата агенция Moody's за понижаване на рейтинга на Португалия. Председателя на ЕЦБ Жан-Клод Трише се възползва от днешната пресконференция, за да разкритикува още веднъж решението, kato оцени, че "малкият олигопол" на агенциите за кредитен рейтинг "не е желателен".

Това е второто повишение на водещата лихва на ЕЦБ за три месеца и чрез него институцията сигнализира за постепенното излизане от кризисната политика, която включваше крайно евтино кредитиране. Дълговата криза в редица страни от еврозоната обаче блокира политиката на банката към повишаване на лихвитe

ЕЦБ продължава да е против всякакъв дефолт на Гърция, цялостен или частичен, допълни Трише: "Нашата позиция не е променена. Точка", заяви той.

Според анализаторите това означава, че в случай на дефолт на Гърция ЕЦБ може да спре да разглежда гръцките облигации като достатъчна гаранция в замяна на заемите, отпускани от банките в еврозоната.

Той също така припомни, че "стриктното спазване" на строгите мерки, въведени в Гърция, но също и в Португалия и Ирландия е "абсолютно необходимо", за да се насърчи връщането на доверието във финансовите пазари в тези силно задлъжнели страни.

През юни инфлацията в еврозоната се задържа на равнище от 2.7 процента, което е по-ниско от очакваното, но надвишава поставената от ЕЦБ цел за инфлация от "около, но под 2 процента". Въпреки продължаващата дългова криза експертите очакват тази година водещата лихва да бъде повишена поне още веднъж.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg