Жан-Клод Трише обяви пауза в покачването на лихвите занапред. Взетото днес решение за повишаване на лихвата на ЕЦБ с 0.25% е в отговор на нарастващия инфлационен натиск в еврозоната, съобщи институцията след днешното си заседание.

Анализаторите коментират още, че решението е незабавна контраатака срещу рейтинговата агенция Moody's за понижаване на рейтинга на Португалия. Председателя на ЕЦБ Жан-Клод Трише се възползва от днешната пресконференция, за да разкритикува още веднъж решението, kato оцени, че "малкият олигопол" на агенциите за кредитен рейтинг "не е желателен".

Това е второто повишение на водещата лихва на ЕЦБ за три месеца и чрез него институцията сигнализира за постепенното излизане от кризисната политика, която включваше крайно евтино кредитиране. Дълговата криза в редица страни от еврозоната обаче блокира политиката на банката към повишаване на лихвитe

ЕЦБ продължава да е против всякакъв дефолт на Гърция, цялостен или частичен, допълни Трише: "Нашата позиция не е променена. Точка", заяви той.

Според анализаторите това означава, че в случай на дефолт на Гърция ЕЦБ може да спре да разглежда гръцките облигации като достатъчна гаранция в замяна на заемите, отпускани от банките в еврозоната.

Той също така припомни, че "стриктното спазване" на строгите мерки, въведени в Гърция, но също и в Португалия и Ирландия е "абсолютно необходимо", за да се насърчи връщането на доверието във финансовите пазари в тези силно задлъжнели страни.

През юни инфлацията в еврозоната се задържа на равнище от 2.7 процента, което е по-ниско от очакваното, но надвишава поставената от ЕЦБ цел за инфлация от "около, но под 2 процента". Въпреки продължаващата дългова криза експертите очакват тази година водещата лихва да бъде повишена поне още веднъж.