Трупаме пачки, харчим пестеливо

2675
Трупаме пачки, харчим пестеливо

Българите предпочитат да трупат парите си в банки, вместо да харчат. Дори когато си купуват по-скъпи стоки или услуги като екскурзии в чужбина например, избират промоциите и по-евтините варианти. Това става ясно от данните на БНБ за внесените и изтеглени пари в брой.

21.4 млрд. лв. са внесли българите "на гише" по разплащателните си сметки за първите 6 месеца на 2011 г. В същото време са изтеглени 18.5 млрд. лв.

Повишената спестовност на гражданите се вижда и от данните, според които обемът на внесените пачки се увеличава със 7,16% спрямо първото полугодие на 2010 г., докато изтеглените пари нарастват с едва 2,4%.

Освен това прави впечатление, че когато реши да харчи, българинът вече тегли по-малки суми. Средният размер на сумата, която е изтеглена в брой наведнъж от разплащателна сметка, е 2152.50 лв. за първото полугодие, което е с 10% по-малко от миналата година, когато са теглили средно по 2394.20 лв.

Такива суми например се теглят, за да се плати екскурзия, обзавеждане или техника за дома.

Намалява и размерът на вноските по разплащателните сметки, но само с 4.1% до средно 1262.40 лв. на една операция, пише в. Стандарт.

Сумата, която българското население е изтеглило в брой от офисите на банките, достига средно до 104.3 млн. лв. на ден (при 101.8 млн. лв. година по-рано).

Обемът на внесената сума по разплащателни сметки нараства до 120.4 млн. лв. средно на ден, при 112.3 млн. лв. година по-рано.

В същото време броят на разплащателните сметки се стопява с 38.4%. За първото полугодие на 2011 г. те са 9.3 млн. броя, докато година по-рано са били 15.1 млн. броя, което е с 5.8 млн. повече.

Това означава, че или хората са принудени да закрият сметките си за да покрият основи разходи, или прехвърлят парите си по депозити с по-високи лихви.

Автор: Кристиян Костов

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg