Банките са един от малкото бизнеси, които всъщност са финансовата инфраструктура на всяка икономика и затова те имат доста висока степен на регулация. Това каза пред БНР Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на българските банки.

От гледна точка на стабилност, трябва да си много смотан, за да ти изгърмят банките, както стана тук 1996-1997г. Когато изпуснеш една банка, последствията са много по-страшни, отколкото ако я подкрепиш. Нашата банкова система е много по-стабилна от гледна точка на това, че парен каша - духа. По време на кризата се справихме доста добре с предизвикателствата, подчерта Хампарцумян.

Той каза, че общо кредитите към нефинансоваия сектор на Блгария са около 50 милиарда. Това няма да са пълни загуби на системата, защото има обезпечения, които се реализират. Ще има някакво загуби, но те са напълно поносими за размерите на системата.

От своя страна Виолина Маринова, бивш председател на Асоциацията на българските банки, коментира, че ликвидността е висока над 25%, а това е показател за добра стабилна банкова система. "Хората са предпазливи все още, въздържат се по отношение на потреблението. Ако направим анализ на ръста на влошаване на лошите кредити, ръстът за второто тримесечие за 2011г. спрямо първото тримесечие е 0,6%. Този процент е значително по-нисък от всяко едно тримесечие от 2010 г. Това означава, че този ръст не е чак толкова висок", поясни Маринова.

За това че депозитите на домакинствата са вече над 29 милиарда, Левон Хампарцумян каза, че хората докато не усетят икономически ентусиазъм за работата и бизнеса си няма да харчат, фирмите също са предпазливи. "Краят на кризата е настъпил статистически, но реално не го усещаме в потребителски, предприемачески ентусиазъм. Кредитът не е гражданско право, той е възможност. Може би бумът 2007-2008 г. на кредити създаде впечатлението, че е нещо лесно", заяви Хампарцумян.

За таксите и комисионните в България председателят на Асоциацията на българските банки каза, че те далеч не са от най-високите. "Лихвите са високи заради рисковете в системата. Когато станем по-развита и стабилна икономика, по естествен начин лихвите ще тръгнат надолу", подчерта Хампарцумян. Колкото по-бързо влезем в Еврозоната, толкова по-добре, каза Левон Хампарцумян, който е и изпълнителен директор на Уникредитобулбанк.

Той се дистанцира от становището на финансовия министър Симеон Дянков, че засега не бива да бързаме да влизаме в Еврозоната. Според банкера политиката и бизнеса трябва да са поне на една ръка разстояние. Думите му изцяло подкрепи и Маринова, която е изпълнителен директор на банка ДСК.

Източник: БГНЕС