Според банкерката Цветелина Бориславова решението да се въведе данък върху лихвите на депозитите има някаква логика, но само в краткосрочен план.

Но в дългосрочен аспект не е добро решение. Вероятно за ГЕРБ има икономическа логика. Бюджетът ще бъде запълнен с една определена сума, която за тях е предвидима. Това е гарантирана сума.

От друга страна, това ще окаже не особено дългосрочно благоприятно влияние за икономиката и на доверието на хората. Не смятам, че би се отразило на банковата система. Не смятам, че това ще вдигне и лихвите по кредитите, каза Бориславова пред БНР.

Според Бориславова, преди да се вземе решението, би трябвало да има обсъждане, да бъдат чути мненията и на експерти, и на потребители. Аз съм доста изненадана от това, че се взе такова решение и не съм мислила, така банкерката отговори на въпроса какъв трябва да е механизмът на действие на този данък.

Ясно е, че държавата търси как да събере повече средства, за да може да ги преразпредели в посоките, които са важни. Но трябва да се обсъди в много аспекти, да се знае. Всички трябва да знаят къде ще се използват тези средства. И хората да са спокойни.