Централната банка на Швейцария днес потвърди, че и изключила ирландските държавни облигации от списъка с активи, които приема като обезпечение срещу своите репо сделки, информира CNBC.

Това се е случило през декември, след като големите рейтингови агенции намалиха рейтинга на Ирландия под 'A'.

"Тези облигации вече не отговаряха на критериите, за да бъдат използвани като обезпечение," заявява говорителят на Централната банка на Швейцария Вернер Абег.

При репо сделките централните банки обикновено купуват ценни книжа от пазарни участници, които впоследствие трябва да ги закупят обратно на определена цена.

Според критериите на Централната банка на Швейцария, за да бъде една ценна книга, деноминирана в чужда валута, подходяща за използване като обезпечение, то страната, която я е издала, трябва да има минимален кредитен рейтинг AA-/Aa3.

В средата на декември Moody's понижи рейтинга на Ирландия с пет нива от Aa2 до Baa1 и предупреди, че могат да последват още понижения.

В началото на декември Fitch стана първата рейтингова агенция, която лиши Ирландия от статута й на страна с рейтинга 'A', понижавайки го до BBB+.