Централната банка на Великобритания е заработила близо 10 млрд. паунда (15 млрд. долара) печалба на хартия от изкупуването на британски държавни облигации като част от плана за наливане на средства в британската икономика, пише FT.

Финансовата инжекция, която започна през март 2009 г. и включваше закупуването на облигации за близо 200 млрд. паунда, е генерирала 9.7 млрд. паунда печалба за банката, показва анализа изготвен за FT.

Печалбата ще бъде реализирана само ако банката продаде облигациите обратно на финансовите пазари при настоящите цени current prices, но въпреки това беше изненадваща последица от опитите на централните банкери да предотвратят по-голяма рецесия.

Централната банка на Великобритания е закупила държавни облигации за 198.2 млрд. паунда в перида март 2009 - януари 2010 г.

Малцина инвеститори в началото на годината очакваха държавните ценни книжа да поскъпнат. По това време на финансовите пазари се смяташе, че влошаващото се фискално състояние на Великобритания ще повиши лихвите по държавните облигации, които се движат в противоположна посока на цените им.

Банката обаче се възползва от големия приток на средства към облигациите поради рекордните покупки от страна на чуждестранни инвеститори. Те излязоха от позициите си в облигации на страните от Еврозоната, за да се възползват от по-слабия паунд. Намаляващият обменен курс направи британските държавни ценни книжа по-привлекателни за инвеститорите.

Лихвата по 10-годишните облигации тази година е паднала с 20% до 3.34%.

Британският паунд пък е поевтинял с около 6% спрямо долара.

Печалбата регистрирана от централната банка Profits е в контраст на пропуснатите 2 млрд. паунда печалби от страна на британското правителство когато то продава 400 тона злато между 1999 и 2002 г.

Заместник-управителят на Централната банка на Великобритания Чарли Бийн пък заяви, че целта на така нареченото количествено улесняване, не е да се регистрират печалби.