Банковата система си е свършила работата, тя е инвестирала достатъчно и в момента инвестира в инфраструктура, за да подпомогне картовите разплащания и сме доста напред в някои показатели спрямо страните в Централна и Източна Европа.

Това каза Любомир Цеков, главен изпълнителен директор на БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ АД по време на форума „Шумът на парите“ по повод скорошно изследване, според което българите са на последно място в Европа по използване на ПОС и АТМ терминали.

В България има повече издадени карти на глава от населението, повече банкомати на глава от населението и повече ПОС терминали на глава от населението спрямо останалите страни от ЦИЕ, заяви Цеков.

Имаме изоставане спрямо Европейския съюз, но то не е толкова в броя карти и АТМ на глава от населението, дори броят на транзакциите на глава от населението е сравним с европейския. Изоставането е по-скоро при търговците и приемането на карти при всякакви търговци за всякакъв род плащания, според Цеков.

В страните в развита Европа броят на ПОС терминалите е два пъти по-голям, отколкото при нас, а ниските нива, от своя страна, крият и по-голяма възможност за растеж.

Все пак една трета от дохода на банките е от платежни услуги и на тях се гледа сериозно като дейност. Усилията не са само в инвестиции в устройства и инфраструктура, а и в търсене на нови канали, включително през мобилните технологии и смартфоните. БОРИКА – БЕНКСЕРВИЗ пусна доста атрактивно приложение за разплащания през мобилен телефон, припомни Цеков.

Миналата година са станали популярни и безконтактните плащания, като броят им е доближава 300 000, по думите на Цеков. Очакваме нов ръст на платежните услуги през 2015 г. Той е естествено генериран в търговските банки и се забелязва през една изминала година, поясни финансистът.

Това, което очакват клиентите от такъв род услуги, е средствата им са достъпни 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината и то от всяка точка на света, отбеляза Цеков.

Освен това движението на парите трябва да е бързо, както за платеца, така и за получателя. То трябва да е в реално или близко до реалното време и за двете страни, като същевременно се спазват банковите принципи за сигурност, надеждност и управление на риска.

Програмата, както и повече подробности за Шумът на парите могат да се намерят на profit.bg/forum.

Форумът Шумът на парите се осъществява със съдействието на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, Vivacom и Галакси Инвестмънт Груп, както и спонсорите Трейс Груп Холд, София Интернешънъл Секюритиз, ЛУКС ИМОТИ, консултантска къща Амрита, Peugeot и Борика Банксервиз.

Медийни партньори на събитието са fakti.bg, offnews.bg, novini.bg, kaldata.com, imot.bg, economic.bg, сп. Forbes, сп. Икономика, агенция Фокус, pariteni.bg и SeeNews.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.