Цената на акциите на четвъртата най-голяма банка във Великобритания - Barclays Plc, отбеляза най-големия си ръст на Лондонската фондова борса от 16 години насам, след като банката обяви, че може да продаде акции, за да набере капитал и че печалбата за май е по-голяма в сравнение с година по-рано, предава Bloomberg.

Акциите на Barclays се оскъпиха с 13%, след като от финансовата институция обявиха, че продажбата на акции се обмисля активно и че печалбата за миналия месец е доста по-добра в сравнение с 2007 г.

Намаленията на активи при Barclays бяха доста по-малки в сравнение с тези при конкуренти като Royal Bank of Scotland Group Plc, която набра 12.3 млрд. паунда (23.4 млрд. долара) свежи средства, и HBOS, която има за цел да набере 4 млрд. паунда от продажбата на права за закупуването на акции. Barclays също така е по-малко зависима от кредитирането във Великобритания и има по-качествени ипотечни заеми, в сравнение с местните конкуренти, според Oriel Securities Ltd.

Акциите на банката се оскъпиха с 34 пенса, най-много от септември 1992 г., и се търгуваха с печалба от 11% на цена от 352 пенса за брой към 8:45 часа в Лондон, което отрежда на банката пазарна стойност от 23.1 млрд. паунда. Акциите на Barclays са загубили 30% от стойността си тази година, в сравнение с 21-процентния спад на осемчленния FTSE 350 Banks Index.

Barclays планира да набере 4 млрд. паунда през следващите две седмици, посредством предлагането на акции на суверенни фондове, информира Sunday Times вчера. Банката води разговори най-малко с шест потенциални инвеститори, включително China Development Bank и Temasek Holdings Pte, според вестника.

Barclays има нужда най-малко от 7 млрд. паунда свежи средства, за да попълни капитала си и да предотврати по-нататъшни намаления на активи, смятат анализатори. Тя е отчела намаления на активи на стойност 1.7 млрд. паунда тази година.

Британските банки са изправени пред забавен растеж, в условията на по-високи лихви по заемите и нарастващ брой на лошите кредити, като в същото време цените на жилищата падат с най-бързия темп от рецесията през 90-те години на миналия век. От Barclays обявиха, че подразделението й за инвестиционно банкиране и кредитирането в чужбина компенсират по-слабите резултати във Великобритания.