Акциите на щатската банка Citigroup Inc загубиха 23% от стойността си вчера, като цената им падна до 13-годишен минимум, информира Reuters.

Втората най-голяма щатска банка по активи изпитва проблеми поради опасенията, че натрупващите се загуби от кредитни карти, ипотеки и токсични активи могат да надделеят над опитите й да намали разходите и да увеличи депозитите. Миналия месец Wells Fargo & Co нанесе тежък удар на Citigroup, след като провали опита й да придобие Wachovia Corp.

Цената на акциите на Citigroup вчера падна с 1.96 долара, до 6.40 долара за акция на Нюйоркската фондова борса. Книжата на банката са се обезценили с 33% тази седмица, след като инвеститорите заключиха, че планът на главният изпълнителен директор Викрам Пандит да съкрати 52 000 служители и да намали разходите с една пета няма да възстановят финансовото здраве на банката.

Опасенията около Citigroup бяха основен фактор за понижението на основните индекси на Уолстрийт до повече от петгодишни минимуми вчера.

Вчерашният спад в цената на акциите на Citigroup свали пазарната стойност на банката до около 34.9 млрд. долара. Това позволи на Bancorp да заеме мястото на Citigroup като четвъртата най-голяма щатска банка по пазарна стойност.

Пазарната капитализация на Citigroup е паднала значително в сравнение с над 270 млрд. долара преди две години. Пазарната й стойност също така е по-малка от половината от 75 млрд. долара свеж капитал, които банката е набрала от началото на кредитната криза.

Акциите на други банки вчера също поевтиняха. Между тях бяха и най-големите по пазарна стойност JPMorgan (-11.4%), Wells Fargo (-10.3%) и Bank of America Corp (-14%).

US Bancorp падна с 8.2%, докато Wachovia и Merrill Lynch & Co Inc загубиха 13.1 и 15.8% от пазарната си капитализация, респективно.

Снимка: БГНЕС/ЕРА