Цената на кредита за фирмите в евро продължи да пада

407
Цената на кредита за фирмите в евро продължи да пада

Кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, за фирмите поевтиняха през септември с 1.06 пр. п. до средно ниво от 9.09%, а в евро с 1.24% до 7.87 на сто, отчита лихвената статистика на БНБ за миналия месец.

Банковото финансиране от над 1 млн. евро обаче поскъпва за година през септември, като повишението при договорените в левове кредити е от 1.01 пр. п. на 8.05%, а при евровите покачването е от 0.32 пр. п. - 8.00%.

Движението на лихвите на месечна база обаче е разнопосочно при кредитирането до 1 млн. евро. Средният лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, нараства с 0.11 пр.п., а по кредитите до 1 млн. евро, договорени в евро, намалява с 0.89 пр.п.

При кредитите над 1 млн. евро лихвените нива през септември, спрямо август, намаляват както при договорените в левове (понижение от 0.66 пр.п.), така и в евро - с 2.07 пр.п.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg