Покачващата се цени на златото и обезценяването на румънската лея са донесли печалба на Централната банка на Румъния през миналата година, предава Ziarul Financiar.

Централната банка на Румъния е генерирала печалба в размер на малко повече от 137 млн. евро, след като през последните години отчиташе сериозни загуби, вследствие на високите разходи по изчистването на излишните наличности от местната валута на пазара, в опита си да задържи нивото на инфлация ниско.

Банката е генерирала 868 млн. евро под формата на приходи от управлението на международни резерви миналата година, докато разходите за плащания на лихви по операции, свързани с монетарната политика, възлизат на 382 млн. евро.

В румънски леи печалбата на банката достига 458.4 млн. леи, след загуба от 4.3 млрд. леи през 2006 г. В периода 2003-2005 г. банката е отчитала годишни загуби, вариращи между 1 и 3.5 млрд. леи.

Банката също така очаква печалби и през следващите години, с които да покрие загубите от минали години.

От централната банка очакват по-малко усилия за изчистване на излишъка от румънски леи на паричния пазар. Преди две години централната банка държеше депозити на банки в размер на над 20 млрд. леи, докато сумата им е спаднала до 2.6 млрд. леи (708 млн. евро) през април.

Банката също така очаква печалбата от управлението на международни резерви да нарасне в следващите години.

Международните резерви на Централната банка на Румъния възлизат на 24.91 млрд. евро в края на май като отчитат лек спад в сравнение с началото на годината.