Централната банка на Унгария, която в последно време получава доста критики за разходите за предмети на изкуството и имоти, ще засилва охраната си.

Банката е закупила 200 000 патрона и 112 пистолета за своята охранителна компания, информира Bloomberg.

Необходима е по-голяма защита на фона на нарасналите "международни рискове за сигурността" като потенциални бомбени заплахи и мигрантската криза, каза управителят на банката Дьорд Матолчи в отговор на въпрос на депутат за покупките.

Вижте още: Централната банка на Унгария купи картина за 16 млн. долара

Унгария затвори границите си на фона на продължаващата мигрантска криза в Европа. Отначало решението бе посрещнато с критики, но в последните месеци се възприема по-добре.

За сравнение решението на Ангела Меркел да пусне бежанците в Германия получи сериозни критики и отслаби политическите й позиции в Европа като цяло.

Що се отнася до Централната банка на Унгария, наскоро тя задели близо 700 млн. долара за създаването на фондации, които ще разпространяват алтернативи на това, което Матолчи нарича "остарялата неолиберална" икономика .

Банката претърпя и доста критики за това, че е заделила други 108 млн. долара за закупуване на предмети на изкуството, в това число и картина на италианския художник от 16 в. Тициан за близо 16 млн. долара.