Централната банка на Великобритания днес остави основната си лихва без промяна, информира Reuters. Не бяха обявени промени и в програмата на банката за изкупуването на активи.

Решението оставя основната лихва на рекордно ниско ниво от 0.5%, като такива бяха и очакванията на икономистите, участвали в проучване на Reuters.

Решението на банката да не прави промени в програмата си за „количествено улесняване" също беше очаквано и не доведе до осезаеми пазарни реакции.

Ценовият натиск във Великобритания се засили с повече от очакваното през последните месеци, но икономическото възстановяване остава колебливо, а дълговата криза в Еврозоната показа колко крехки могат да бъдат настроенията.

Европейските централни банки започнаха изкупуването на държавни облигации на страните от Еврозоната, съгласно плана на стойност 1 трлн. долара.

Британската централна банка е изкупила държавни облигации на правителството на стойност почти 200 млрд. паунда, съгласно програмата си за „количествено улесняване".

Банката преустанови изкупуването през февруари, но остави отворена възможността да поднови схемата, ако икономическите условия се влошат.

Парламентарните избори във Великобритания, които не излъчиха ясен победител, допълнително оправдаха предприетия изчаквателен период от страна на централната банка.

Централната банка на Великобритания намали лихвата до настоящото й рекордно ниско ниво през март 2009 г., когато икономиката все още се възстановяваше от световната икономическа криза.