Централната банка на Великобритания днес остави основната си лихва без промяна на рекордно ниското ниво от 0.5% и не увеличи мащаба на безпрецедентната си схема за наливане на средства в икономиката, информира Reuters.

Решението беше очаквано, а анализаторите не прогнозират промяна в монетарната политика още доста време тази година, тъй като централната банка изчаква по-ясно възстановяване от най-тежкия икономически спад от Втората световна война насам.

Ако не друго, от централната банка си оставиха вратичка за разширяване на схемата си за закупуване на активи с новосъздадени пари на стойност 200 млрд. паунда, ако състоянието на икономиката се влоши.

Централната банка на Великобритания намали лихвата до сегашното й рекордно ниско ниво и започна така нареченото Количествено улесняване през миналия март, когато икономиката все още изпитваше сериозни проблеми от световната кредитна криза.

Нещата значително се подобриха оттогава и Централната банка на Великобритания сложи край на схемата през миналия месец.

Икономиката на Великобритания нарасна с 0.3% през последните три месеца на 2009 г., но ръстът дойде след 18 на понижения, които изтриха 6.2% от БВП на страната.

Данни от днес също така показаха, че цените на жилищата са паднали с 1.5% през февруари, което е признак, че възстановяването на имотния пазар може би вече губи инерция.