Централната банка на Великобритания продължава да се придържа към плана си за закупуването на облигации на стойност 200 млрд. паунда (326 млрд. долара) в опит да подсигури стабилизирането на икономиката от най-дългата й рецесия, информира Bloomberg.

Днес от банката потвърдиха таргета на програмата си за закупуването на активи, както икономистите предварително очакваха. Централната банка също така остави основната си лихва непроменена на рекордно ниско ниво от 0.5%.

Министърът на финансите Алистър Дарлинг днес обяви, че би искал да продължи подкрепата за икономиката, докато възстановяването бъде подсигурено.

Паундът поскъпна спрямо долара след обявените решения. Доходността на двегодишните държавни облигации пък нараснаха с 6 базисни пункта до 1.166%.

По-рано днес Централната банка на Швейцария също остави основната си лихва непроменена на ниво от 0.25%, но предприе първата стъпка към преустановяването на спешните мерки като обяви, че спира да купува корпоративни облигации.

Министър-председателят Гордън Браун се опита да „бетонира" възстановяването на икономиката навреме, за да спечели следващите избори, които трябва да се проведат до следващия юни.

Дарлинг прогнозира вчера, че икономиката ще нарасне с 1.5% следващата година, след като се свие с 4.75% през настоящата. Той също така обяви, че ще има увеличение на някой данъци върху доходите, тъй като рецесията увеличава задълженията на правителството.