Централната банка на Япония остави основната си лихва непроменена на ниво от 0.3% и обяви, че ще обмисли инжектирането на още средства във финансовата система с цел подкрепа на икономиката, която изпадна в рецесия миналото тримесечие, информира Bloomberg.

Управителят на банката Масааки Ширакава е инструктирал служителите си да проучат нови начини за подсигуряването на средства, които могат да бъдат отпускани като кредити като например приемането на корпоративен дълг като залог. Решението да не бъде променяна лихвата идва, след като миналия месец банката реши да намали основния лихвен процент от 0.5 до 0.3%, което беше и първото понижение от седем години.

Ширакава не е поддръжник на политиката на страната от периода 2001-2006 г., когато лихвата клонеше към нула, тъй като според него още намаления на основния лихвен процент биха блокирали кредитния пазар, превръщайки заемите на банките в непечеливши. Той обаче може да бъде принуден отново да намали лихвата, ако световната финансова криза удължи икономическия спад в Япония.

Един долар се разменяше срещу 94.94 йени към 16:02 часа, в сравнение с 94.26 йени преди съобщението на банката. Японската валута се е оскъпила с 12% спрямо долара от септември до сега. Индексът Nikkei 225 нарасна с 2.7%. Доходността на 10-годишните държавни облигации падна с 4.5 базисни пункта, до 1.39%.

Японската икономика ще се свие през тази година и следващата, като това ще първия спад в две поредни години от десетилетие насам, показва проучване на Bloomberg News сред икономисти.

Финансовият министър на страната Шоичи Накагава обяви днес, че правителството обмисля начини за противопоставяне на срива на фондовия пазар, който е изтрил една трета от стойността на индекса Nikkei откакто кредитната криза се задълбочи преди два месеца.

Световната рецесия и оскъпяването на йената намаляват печалбите на износителите, принуждавайки ги да намаляват производството и да уволняват служители.

Шансът Централната банка на Япония да намали отново лихвата до март е 28%, показват изчисления на JPMorgan Chase & Co.