Централната банка на Япония остави основната си лихва непроменена близо до нулата и не предостави информация дали ще сложи край на програмите си за изкупуване на корпоративен дълг.

Управителят на банката Масааки Ширакава и неговите колеги гласуваха за запазване на основната лихва на ниво от 0.1%. От финансовата институция обаче са по-оптимистично настроени по отношение на икономиката като казват, че тя е започнала да се възстановява.

По-рано този месец Ширакава заяви, че нуждата от кредитни суапове е намаляла, защото компаниите отново имат достъп до частно финансиране а кредитните пазари са се стабилизирали, което породи спекулации, че банката ще приключи с кредитните суапове още днес.

Йената се търгуваше на ниво от 88.99 йени за долар в 1:27 часа в Токио в сравнение с 89.03 йени за долара преди изявлението на банката. Японската валута достигна осеммесечен връх от 88.01 йени за долара на 7 октомври.

След като намали лихвата до 0.1% през декември, банката започна да изкупува търговски ценни книжа и корпоративни облигации от банките, предлагайки им обезпечени неограничени заеми с цел насочване на средства към компаниите.

Централните банки в цял свят пристъпват към действия за ограничаване на безпрецедентните мерки насочени към размразяването на кредитните пазари. Миналия месец Федералният резерв на САЩ обяви, че ще ограничи на програмите, чрез които се отпускат заеми на банките и държавни ценни книжа на дилърите на облигации.

Централната банка на Австралия вдигна основната си лихва миналата седмица като стана първата страна от Г-20, която го направи.

Централната банка на Япония вероятно ще задържи лихвата близо до нула поне до края на 2010 г., според 16 от 17-те икономисти участвали в проучване на Bloomberg.