Централната банка на Япония остави основната си лихва на ниво от 0.1% и обяви, че няма да толерира понижението на цените на фона на признаците, че дефлацията може да попречи на икономическото възстановяване, информира Bloomberg.

Цените на държавните облигации нараснаха, тъй като днешното предупреждение по отношение на цените сигнализира, че централната банка няма да вдига лихвите, докато инфлацията не се завърне във втората най-голяма икономика в света.

Управителят на централната банка Масааки Ширакава и неговите колеги не обявиха предприемането на други действия, избирайки вместо това да следят ефектите от програмата за кредитиране на стойност 10 трлн. йени (111 млрд. долара), която беше приета преди две седмици, след като правителството насърчи банката да положи повече усилия в борбата с дефлацията.

Доходността на японските 10-годишни държавни облигации падна с 1.5 базисни пункта до 1.23%. Йената се търгуваше на ниво от 89.64 йени за долара в 2:32 часа в Токио в сравнение с 89.74 йени за долара преди изявлението на централната банка.

Днешното изявление по отношение на цените показва, че централната банка вече не включва нулева инфлация като мярка за ценова стабилност. Банката преди това считаше стабилни движения на цените в диапазона между нула и 2%.

Централната банка в момента закупува държавни ценни книжа на стойност 1.8 трлн. йени всеки месец.

Съгласно кредитната линия открита на 1 декември банката също така предлага тримесечни заеми на търговски банки при лихва от 0.1% опитвайки се да намали лихвите по краткосрочното кредитиране.