Централната банка на Япония днес остави основната си лихва без промяна, заявявайки, че икономиката се възстановява с бавни темпове. Банката в същото време остави отворена възможността да предприема допълнителни спешни мерки, за да подкрепи икономиката.

От банката не промениха оценката си за умереното възстановяване, отбелязвайки, че потенциалните рискове за икономиката са се увеличили. Като причина за това се изтъкват нарасналата несигурност, особено по отношение на щатската икономика и волатилността на фондовите и валутните пазари.

"Банката признава, че японската икономика се изправя пред изключително важното предизвикателство да се справи с дефлацията и да завърне към устойчив икономически ръст придружен с ценова стабилност. "Банката внимателно ще разгледа перспективите пред икономическата активност и цените, и ако се прецени, че е необходимо, ще предприеме навременни и подходящи действия", се казва изявлението.

Както се очакваше, от банката единодушно взеха решение да се остави основната лихва на ниво от 0.1%. От финансовата институция заявяват, че условията на трудовия пазар са "сурови", но добавят, че има известно подобрение.

Японският борсов индекс Nikkei приключи днешната сесия с понижение от 0.8% на ниво от 9226.0 пункта, увеличавайки спада си от сутрешната сесия.

Йената поскъпна спрямо щатския долар, като един долар се разменяше срещу 84.06 йени, в сравнение с 84.37 йени в понеделник.

Японските медии миналата седмица информираха, че централната банка на страната се подготвя за поредното облекчаване на монетарната си политика посредством мерки, между които и закупуването държавни облигации, намаляването на лихвените проценти, или обявяването на допълнителни планове за кредитиране.

На извънредна среща, проведена на 30 август, банката обяви, че ще разшири специалната си кредитна линия от три на шест месеца и ще вдигне тавана на програмата си за отпускане кредити с фиксирана лихва от 20 на 30 трлн. йени. Решенията бяха взети на фона на политическия натиск, вследствие на поскъпването на йената до 15-годишен връх спрямо долара.