Най-големите централни банки в Европа реагираха бързо, за да успокоят пазарите днес, инжектирайки милиарди евро и британски лири във финансовата система, след като стана ясно, че Lehman Brothers Holdings Inc е подала заявления за обявяване на банкрут, пише AP.

От Европейската централна банка (ЕЦБ) обявиха, че са поличили 51 оферти за 90.3 млрд. евро заеми по време на еднодневния търг с лихвен процент по заявките от 4.25%, което дава ясен знак, че търсенето на парични средства е огромно.

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише отказа да коментира ситуацията с Lehman, но в съобщение на банката се казва, че продължава да следи отблизо условията на паричния пазар в Еврозоната.

Централната банка на Великобритания предложи 5 млрд. паунда (близо 9 млрд. долара) на тридневен търг, които привлече оферти за 24.1 млрд. паунда (43 млрд. долара), или почти пет пъти над сумата, която беше предложена.

От базираната в Цюрих Централна банка на Швейцария обявиха, че осигурява средства при 1.9% овърнайт лихва, без обаче да стане ясно колко точно средства предлагат.

Световните фондови и кредитни пазари бяха разбунени от решението на Lehman, което дойде след провала на водените до последно преговори от страна на банката за намирането на купувач. Колапсът на институцията, която има 158-годишна история, се получи заради обезценяването на активи, свързани с недвижими имоти, на стойност 60 млрд. долара и невъзможността на банката да намери инвестиционен партньор, който да й подаде ръка.

Глобален консорциум от банки обяви в неделя създаването на пул на стойност 70 млрд. долара, от който финансовите компании в затруднено положение да вземат заеми и така да се предотврати разпространяването на паника на световните фондови и други финансови борси.
Bank of America, Barclays, Citibank, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan, Merrill Lynch, Morgan Stanley и UBS са се съгласили да осигурят по 7 млрд. долара.

От Федералния резерв също се включиха с още средства посредством програмата си за отпускане на заеми на инвестиционни банки. От централната банка обявиха вчера, че разширяват броя на видовете залог, който финансовите институции могат да използват, за да получат подобни заеми.