Представители на Централна Кооперативна Банка (ЦКБ) извършват в момента правен и финансов анализ на Българо-Американска Кредитна Банка, е заявил мениджър от ЦКБ пред вестник Банкеръ.

Ръководството на ЦКБ ще реши дали да отправи оферта за закупуването на мажоритарен дял в БАКБ след като резултатите за цялостното състояние на банката станат известни.

Ирландската Allied Irish Bank (AIB) притежава 49.9% от обикновените акции на БАКБ, докато други 29.96% са собственост на щатския инвестиционен фонд Gramercy Emerging Markets.

В случай, че се стигне до сделка, тя ще бъде извършена на Българска фондова борса, тъй като и БАКБ, и ЦКБ са публични компании. ЦКБ обаче не би искала да участва в спекулативно наддаване за акциите на БАКБ, според публикацията на Банкеръ.

Екипът на Profit.bg потърси за потвърждение на новината представител от ръководния екип на ЦКБ, който обаче категорично отказа коментар по темата.

Екипът ни се обърна с въпроси и към AIB. Директорът за връзка с инвеститорите на ирландската финансова институция Роуз О'Донован ни информира обаче, че от AIB ще се въздържат от коментари по отношение на БАКБ.

AIB придоби контрол над БАКБ през 2008 г., след като плати на Българо-Американски Инвестиционен Фонд 216 млн. евро (67 лв. на акция) за 49.9% от акциите на българската банка. Вчера книжата на БАКБ поевтиняха на БФБ-София с 3.12%, до 9.30 лв. за лот.

Да припомним, че ирландският Sunday Business Post информира през август 2010 година, че от Allied Irish Banks Plc (AIB) планират да продадат 49.9-процентния си дял в БАКБ.

БАКБ приключи деветмесечието с 9.05 млн. лв. загуба на неконсолидирана основа. От банката обясниха, че загубите се дължат главно на начисляването на провизии за обезценка на кредити.

Основното предизвикателство пред банковата система у нас е ръстът на лошите кредити и съответните разходи за обезценка, който продължава през цялата 2010 г. до момента. Очаква се тенденцията на влошаване на качеството на банковите активи да продължи въпреки положителните сигнали от други сектори на икономиката, които дават основания за очаквано връщане на БВП към положителен растеж през трето или четвърто тримесечие на тази година. Това се казваше в публикувания през есента междинен доклад за дейността на банката до септември 2010 г.

Ръководството на банката очаква, че ще изминат няколко тримесечия докато ефектът от икономическото възстановяване се трансформира в устойчива тенденция на възстановяване на качеството на активите на банките.

Начислените провизии за обезценка за първите девет месеца на 2010 г. са в размер на 39.2 млн. лв., спрямо 24.8 млн. лв. година по-рано.

*Последна промяна 16.45 ч.